Последњих годину дана учестале цревне инфекције код деце школског и предшколског узраста

Последњих годину дана учестале су цревне инфекције код деце школског и предшколског узраста, каже педијатар Десанка Миленковић. Више деце јавља се због ових тегоба након васкршњих празника, а ту су и учестале високе температуре.

Повишена температура код деце и цревне инфекције у последње време не дешавају се спорадично као раније, већ се готово током целе године јављају деца са овим тегобама, без обзира на доба године. Они се задржавају на Дечјем одељењу врањске болнице углавном неколико дана, а уколико се утврди да је узрок температуре стрептокока, лечење траје десетак дана антибиотском терапијом.

-Најчешће то буду деца која се задржавају два до три дана са високим температурама, са проливом, повраћањем, стомачним тегобама, понекад буде и по неки ларингит, упала плућа. Високе температуре су нам присутне и сад, као и проливи и повраћања, то се у круг врти последњих 7,8 месеци, можда и дуже, каже педијатар Десанка Миленковић.

Најчешће се ради о деци школског и предшколског узраста. Повећан је број деце која се јављају након васкршњих празника са стомачним тегобама.

-Раније се то дешавало у касну јесен и рано пролеће, међутим сад читаве године имамо те цревне инфекције. Читаве године имамо и рота вирус, и салмонеле, и шигеле, и све остало, али то буду клиничке слике јако драстичне у прва 24 сата, али деца се јако брзо опораве, јер су здрава, али скоро 12 месеци те цревне инфекције нису престајале, додаје докторка.

Изузетно висока температура, као други најчешћи разлог боравка деце у болници, може бити последица вируса, али се дешавају и случајеви када је узрочник бактерија стрептокока.

-Од прошле године, од јуна или јула када смо радили нека испитивања, скоро 20 посто деце којима смо узимали брисеве због јако високих температура – до 40 и више, била су са стрептококом и није било каснијих оболења, све је то добро решено антибиотском терапијом у трајању од 10 дана.

Важно је урадити брис на стрептококу уколико дете има упорну високу температуру, како због даљег лечења, тако и због евентуалних последица, али о томе одлуку доноси лекар на основу клиничке слике детета.

Please follow and like us:
Здравље