Потписан Протокол о сарадњи између охридске и врањске библиотеке

У просторијама Хиландарског кутка потписан је Протокол о сарадњи између Националне установе Библиотека „Григор Прличев“ из Охрида и Библиотеке „Бора Станковић“ из Врања.

Протокол о сарадњи двеју библиотека из Врања и Охрида потписали су директори установа Зоран Најдић и Милчо Јованоски. Овом приликом библиотекари из Северне Македоније представили су своју библиотеку видео пројекцијом под називом „Григор Прличев – македонски поет, роден во Охрид и наш патрон“. Потписивању протокола присуствовала је и Изабела Савић градска већница за туризам и културу.

-Потписивањем Протокола мислим да ћемо добити на значају у смислу афирмације и боље промоције културно – историјске баштине и Врања и Охрида. Градско руководство подржава овакве пројекте, што ће радити и у будућности. Надам се да је пред нама период плодоносне сарадње, истакла је градска већница.

Потписивањем овог документа дефинисаће се партнерски односи у циљу ширења међународне културне сарадње, размене искустава, интензивније размене библиотечког материја и информација, речи су Зорана Најдића директора Јавне библиотеке „Бора Станковић“.

-За сарадњу са Библиотеком у Охриду имамо подршку градског руководства и они су максимално укључени у даљој афирмацији наше установе. Колега из Охрида је нама донео поклоне који се тичу савремене македонске књижевности, тако да ћемо ми узвратити и заинтригирати наше пријатеље у Охриду како би  стекли увид о томе каква је књижевност у Врању после Боре Станковића, рекао је директор врањске библиотеке.

-Овај протокол много значи, знамо сви да смо ми потекли из исте државе, међутим, политика и време су нас раздвојили, али се ми трудимо кроз културу да наставимо сарадњу и пренесемо је нашим поколењима. Да остваримо сарадњу која значи новине, модерније библиотекарство, посебно после короне, казао је Милчо Јованоски директор охридске библиотеке.

Кроз реализацију међународне сарадње Библиотека „Бора Станковић“ врши промоцију локалног стваралаштва, афирмацију националне културе и културно – историјског наслеђа, јача своје образовање, стручне и уметничке капацитете, закључак је са овог догађаја.

Please follow and like us:
Друштво