Потписан споразум о признавању и замени возачких дозвола са Италијом

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић и амбасадор Републике Италије у Републици Србији Лука Гори потписали су данас Споразум о узајамном признавању и замени возачких дозвола између Владе Републике Србије и Владе Републике Италије.

Споразум је потписан у оквиру Форума за пословну и научну сарадњу Републике Србије и Републике Италије и од изузетног је значаја за велики број српских држављана који живе и раде у Републици Италији, а којима је поседовање важеће возачке дозволе неопходно за обављање свакодневних животних и пословних активности.

Такође, закључивање Споразума омогућиће да српски држављани који имају пребивалиште у Републици Италији замене важећу српску возачку дозволу (која није привременог карактера) за италијанску возачку дозволу, без полагања додатних теоријских или практичних испита у Републици Италији, чиме се такође ослобађају и трошкова полагања теоријског и практичног дела возачког испита.

Подсећамо, Република Србија и Република Италија су већ имале закључен Споразум о међусобном признавању замене возачких дозвола, који је ступио на снагу 8.4.2013. године, а престао да важи 8.4.2018. године, а након тога преговори око новог текста Споразума су се континуирано спроводили и на иницијативу МУП-а Републике Србије су започети и пре истека важења претходног Споразума.

Please follow and like us:
Друштво