Потписан трилатерални уговор за изградњу Регионалног центра за управљање отпадом

Потписан је трилатерарни уговор између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Града Врања и Комрада за изградњу Регионалног центра за управљање отпадом. За ове намене опредељено је 12,5 милиона евра, од чега су око 70 посто бесповратна средства, док се износ од 3 милиона 6 хиљада евра усмерава у виду зајма.

О Регионалном центру за управљање отпадом се говори већ неко време, идејни пројекат је готов, а коначно су се стекли услови и да се крене са реализацијом овог великог и значајног пројекта. Реч је о дугорочној инвестицији која има за циљ унапређење животне средине и здравља људи. Депонија Метерис биће проширена на 64 хектара са постројењем за сортирање отпада из свих јединица лоалних самоуправа Пчињског округа.

-Осим три касете у којима ће се депоновати отпад, имаћемо и траку за сепарацију отпада, механично биолошки третман отпада, посебно складиште за опасан отпад, у једном делу ће бити просторије за раднике, за возила, радионица, трака за селекцију отпада, али и компостилиште, ту где ће се органски отпад одлагати како би се произвео компост који ће се користити за баште и саксије, каже извршна директорка Комрада Нела Цветковић.

Радиће се по фазама, а прва фаза је припрема за сам почетак изградње Центра.

-Оно што је тренутно актуелно је да Град ради експропријацију земљишта, дакле све што је у власништву физичких лица ће се откупити,  радиће се измештање далековода, изградња другог приступног пута од суводолског гробља према депонији. Изградиће се и трансфер станице за остале општине, где ће они сабијати смеће у тим станицама и једном недељно довозити отпад до депоније, радиће се и савремено постојење за пречишћавање отпадних вода са саме депоније, и све у свему ово је пројекат који је вредан пажње, не само финансијски, већ због здравља људи и заштите животне средине, појашњава Цветковић.

Пројекат ће бити финансиран од стране КFW Банке, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и града Врања.

Please follow and like us:
Друштво