Потписани уговори са компанијама за пројекат „Студентска катица“

Фото: Тањуг

У Министарству финансија данас су потписани уговори са компанијама укљученим у пројекат „студентска картица“, који студентима државних и приватних универзитета, академија и високих школа у Србији од 1. децембра нуди бројне попусте и погодности приликом плаћања. У овај пројекат су се до сада укључиле 24 компаније, а са представницима 19 компанија данас је уговоре потписала министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, а присуствовао је и министар финансија Синиша Мали.

Мали је након потписивања уговора казао да је пријављивање студената за нове студентске картице, које осим бројних попуста могу да се користе и као платне картице, почело 13. новембра, и да се до сада пријавило више од 55.000 студената.

Он је нагласио да ће картице моћи да се користе од 1. децембра. „Још једно обећање које смо дали, испунили смо. Потписали смо споразуме са компанијама које су изразиле жељу да буду део новог пројекта који се зове студентска картица, казао је Мали.

Потпредседник Владе у техничком мандату је навео да ће студенти с овим картицама моћи да остварују 20 одсто попуста на возне карте „Србијавоза“, 10 одсто попуста на авио-карте „Ер Србије“, два одсто на путарине, да ће имати 15 одсто попуста у Синеплеx биоскопима, а попусте ће остваривати и у хипермаркетима, супермаркетима, установама културе и другим услужним и угоститељским објектима.

„Ово је велики бенефит и велике су користи за наше студенте. Ово је и начин да им покажемо колико је та брига према њима за нас веома важна и да им покажемо да још једно обећање које смо дали испуњавамо“, казао је министар.

Мали је навео да је отварање и издавање „студентских картица“ потпуно бесплатно, као и одржавање рачуна, наглашавајући да ће сваком кориснику банка „Поштанска штедионица“, која је партнер у овом пројекту, исплатити и 500 динара студентима у тренутку када отварају рачуне. Министар је позвао студенте да се пријаве за картице, али и друге одговорне компаније да се укључе у овај пројекат. „Пројекат ће трајати неограничено и нема рока до када трају пријаве.

Дакле, сви студенти и компаније могу да се пријаве у било ком тренутку“, нагласио је Мали.

Мали је навео да држава никада више није улагала у образовање и просвету. Он је нагласио и да је данас стопа незапослености код младих 24 одсто док је, како је казао она 2012. била чак 53 одсто.

„Без обзира на смањење та стопа је и даље висока и зато морамо да се боримо за много боље образовање, али и за отварање нових фабрика, радних места, за целокупан раст, развој и напредак наше земље. јер је то једини начин да младе људе задржимо овде и да им дамо могућност да они своје снове остваре у Србији, а не да иду у неке друге далеке земље“.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић казала је да је данашње потписивање уговора са компанијама које су се укључиле у пројекат „студентска картица“ које младима нуди разне погодности, тек почетак активности које ће им олакшати студирање, али је и доказ да Влада Србије конкретно мисли и улаже у младе.

„Повратан одговор би требало да буде, а свакако ће и бити то што ће студенти олакшано учити. Када тако синергично радимо са младима, са студентима и када постижемо прве кораке заједништва у договору, нема сумње да ће Србија правити још значајније кораке напред“, казала је Ђукић Дејановић

Please follow and like us:
Образовање