Повећан број деце са респираторним инфекцијама

Последњих десетак дана, у дечјем и школском диспанзеру, бележи се повећан број пацијената. И у Ковид амбуланти за децу су веће гужве него обично, а клиничка слика оболелих малишана, срећом је лакша.

Гужве у дечјем и школском диспанзеру су у ово доба године уобичајена слика, а уу последње време повећан је број прегледа и у Ковид амбуланти за децу. Систем рада је такав да се сви малишани са повишеном температуром шаљу на преглед и тестирање на ковид 19.

У Ковид амбуланти за децу, дневно се обави шездесетак прегледа, а број позитивне деце је пет до шест на дневном нивоу, каже начелница Дечјег диспанзера, др Јадранка Ајановић, специјалисткиња педијатрије.

– На сву срећу, у овом периоду је лакша клиничка слика и нисмо имали случајеве са компликацијама. Деца су са уобичајеном клиничком сликом респираторних болести, са повишеном температуром и обољењем ждрела и крајника и ретко долази до појаве бронхитиса – наводи др Ајановић.

Без обзира на лакше симптоме, бебе се из предострожности, упућују на Дечје одељење болнице, а најмлађе дете оболело од ковида старо је само два месеца.

Код остале деце, забележене су вирусне и бектеријске инфекције, са респираторним тегобама типичним за ово доба године. Карактеристична је висока телесна температура која иде до 40 степени, па чак и преко тога. Ток опоравка зависи од узрочника, али и имунитета детета.

Родитељима се саветује да избегавају скупове, нарочито у играоницама, јер је то најчешћи начин преноса капљичних инфекција. Такође, треба водити рачуна и о исхрани.

– Код деце је посебно важна превенција у исхрани, што значи унос доста воћа и поврћа и треба припремати супице и чорбице. Родитељи треба да избегавају брзу храну и да оброке прилагоде узрасту детета, што значи три главна оброка и ужине између – поручује др Ајановић и додаје да не би требало претеривати ни са млеком, које се препоручује пре доручка и после вечере.

Родитељи, разумљиво, показују бригу када примете знаке неке респираторне инфекције, али не треба паничити, указује докторка. Температура до 38 степени није знак за панику и лекове, већ у том случају дете треба расхлађивати туширањем и појачати му унос течности. Уколико се та температура одржи дуже време или се повећа, тада се треба јавити лекару и кренути са терапијом, напомиње др Јадранка Ајановић.

Please follow and like us:
Друштво