Повећан број интервенција у Хитној помоћи

Хитна помоћ Врање

Првомајски и ускршњи празници су се ове године прослављали заједно, па су ђаци, али и запослени били на мини-одмору. Лепо време и празници су значили и повећан унос хране и пића како код куће тако и у природи на неком излетишту.  О томе који су се пацијенти највише јављали током празника говорио је др Слађан Станисављевић, начелник Службе хитне медицинске помоћи у Врању.

Запослени у Служби Хитне помоћи су током првомајских и ускршњих празника имали  пуне руке посла. Забележено је око 400 прегледа у амбуланти, око 100 кућних посета и 30 транспорта ка терцијалној установи у Нишу.

– Поред уобичајених хроничних пацијената који се јављају, ту мислим пре свега на срчане болеснике, асматичаре и хипертоничаре, забележени су и други случајеви. Претерано конзумирање хране и пића довело је до тога се велики број људи јави са боловима у стомаку,тј. у жучи. Осим тога имамо велики број пацијената који су се јављали због уједа крпеља,затим са повишеном телесном температуром, алергијама и главобољом, каже доктор Станисављевић.

Доктор напомиње да је током празника и повећаног уноса масне хране и ускршњих јаја довело до повећања холестерола у крви и да засићене масне киселине изазивају различите срчане тегобе.  Хроничним болесницима саветује се редовно узимање прописане терапије.

– Они који су цео пост постили не треба одједном да узимају превише хране како не би дошло до ових тегоба. Морају постепено да привикавају организам. То постепено привикавање доводи до тога да нема тегоба као што су повраћање, мучнина или да дође до дехидратације. Саветује се умерено уношење хране после Васкршњег поста, додаје доктор.

Доктор саветује свима који осете болове у стомаку испод десно ребарног лука да то указује на жучну кесу и да се тада смањи унос масне, пржене и зачињене хране. Када су у питању временске промене препоручује се унос лаганије хране,а хроничним болесницима редовно узимање терапије.

Please follow and like us:
Здравље