Повећан број пријава насиља над старијим особама

Према подацима Центра за социјални рад у Врању повећан је број пријава насиља, злостављања и занемаривања старијих особа, од почетка године. Стижу пријаве и за друге врсте насиља, где је број пријава смањен, тренутно су старији најугроженији.

Ови неславни подаци, нажалост, говоре о лошем односу према старијим људима, којих је све више у укупној популацији. Поштовање и бригу о старијима, заменила је небрига, занемаривање, па чак и насилничкоо понашање, према не само времешним већ и најчешће болесним људима. 

-Пријаве се односе на занемаривање и злостављање старих лица од стране укућана, односно деце, иако они имају обавезу да се старају о својим родитељима. Центар за социјални рад покреће поступке и отвара се питање након пријаве насиља, шта са тим корисницима, који не могу остати у свом природном окружењу, значи морају бити збринути на неки други начин – каже директорка Центра за социјални рад Јадранка Стојановић.

То значи сместити их у неки од Старачких домова, а њих је мало у земљи и већ су пребукирани.  Центри за социјални рад прибегли су јединој могућности која им преостаје, а то је збрињавање у другу породицу, односно хранитељску породицу.

-Тренутно је седам корисника смештено у шест хранитељских породица.

Међутим, та услуга је у повоју. Грађанство није заинтересовано, можда и због мањка информација, па овом приликом позивам свакога ко мисли да има капацитете и испуњава услове да се јави Центру за социјални рада, где ће добити све потребне информације, како би постали хранитељи – објашњава директорка.

Услуга хранитељство за децу је заживела и позната је јавности, међутим приметно је да је опало интересовање грађана и за пружање те услуге, кажу у Центру.

Please follow and like us:
Друштво