Повећан пријем пацијената на ПТО-у

Служба за пријем и збрињавање ургентних стања у Врању има пуне руке посла сваког дана, јер стално долазе пацијенти са тежим облицима здравственог стања. Многи, у току ноћи дођу самоиницијативно и реч је о лакшој анамнези пацијената. Такви случајеви одлазе са одговарајућом терапијом, коју могу примењивати од куће или се посаветовати са изабраним лекаром опште медицине, објашњава Љубиша Стојилковића, начелник ове службе.

Према речима нашег саговорника, класична патологија на Ургентном одељењу је пријем пацијената због повреда, болова у грудима, инфаркта срца, шлог, траума екстремитета и бројни озбиљни облици. Код хроничних болесника често долази до погоршања здравственог стања, па су они редовни пацијенти.

-Неки пацијенти који се јаве код нас, ради се о гастроинтестиналним  тегобама, у смислу да се јави повраћање при чему се губи велики број електролита. Долази до тегоба, болова, дехидратације и малаксалости. Млађи пацијенти се јако брзо опораве након инфузионе терапије, док старији то теже прихвате. У августу и септембру је висок степен прехлада и стомачног вируса, због пада имунитета, конзумирања заражене хране или због нашег присуства поред већ заражене особе, каже наш саговорник.

Хронични болесници имају терапију коју морају да испоштују, јер су већ у неком озбиљном стадијуму болести. Они са лакшим обликом болести, морају у договору са специјалистом примењивати адекватну употребу лекова, у кратком или дужем временском интервалу. Тако да поштовање налога доктора, уздржавање од напорних физичких активности и конзумирање одређених намирница у исхрани су рецепт за добро здравствено стање.

Please follow and like us:
Здравље