Повољнија безбедносна ситуација у саобраћају

У протеклом периоду континуиране су акције појачане контроле безбедности саобраћаја на путевима у нашој земљи. Саобраћајна полиција  нарочито током викенда појачано контролише учеснике у саобраћају, пре свих, возаче. Откривен је већи број саобраћајних прекршаја, али је ипак повољнија безбедносна ситуација.

На првом месту по броју прекршаја је и даље пребрза вожња на нашим путевима и непоштовање ограничење брзине кретања. На другом месту су пијани возачи, а још увек нису сви научили да је везивање сигурносних појасева обавезно. Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције опомиње на још један изузетно значајан прекршај.

– Оно што је и даље забрињавајуће је непрописно и небезбедно превожење деце. Иако смо апеловали да родитељи не раде то, откривено је 125 прекршаја током викенда, непрописног превожење деце – каже Беленцан.

Законодавац је предвидео да дете до 12 година мора бити у дечијем седишту, могу се користити и додатна, помоћна седишта, која омогућавају да дете не буде у класичном дечијем седишту. Обавеза је да дете буде прописно стављено у седиште.

– То значи  да је седиште причвршћено, да је дете везано каишевима који прелазе преко његовог тела, да не би дошло до неконтролисаног кретања дечијег тела приликом ударца или судара са другим предметом или возилом – објашњава Беленцан.

Акције су пре свега превентивног карактера. У овом периоду је почела и акција контроле мотоциклиста, јер је препозната потреба. Ипак, у целини стање безбедности саобраћаја је много повољније него што је било у периоду од 2019. до 2022. године, истиче Беленцан.  Смањен је број саобраћајних незгода, смањен је број погинулих и број оних који су тешко повређени.

Please follow and like us:
Регион Хроника