Поврћа у изобиљу, воћа мање на пијачним тезгама

Кренула је сезона припреме зимнице, а домаћице увелико тргују на градској зеленој пијаци. Цена паприка се креће од 130 до 150 динара, а парадајз је ове године 180 динара. Многи су се одлучили да због високе цене црвеног и плавог парадајза, припрема зимнице буде у мањим количинама.  А, ево шта је наша камера забележила на пијачним тезгама.

У разговору са нашим суграђанима, на зеленој пијаци, добили смо информације да је цена паприка приступачнија у односу на прошлу годину. Род меснате и крупне паприке је ове године бољи.  Морате издвојити из новчаника од 130 до 150 динара за црвену паприку тзв. ајварушу или слоново уво. За плави парадајз треба издвојити 200 динара, а за црвени 180 динара по килограму.

-Високе су цене, мучили се људи, па нека зараде , каже купац.

-Род паприке је много бољи, али опет зависи од сорте и произвођача, каже продавац паприка резанки.

-Била је суша, али је квалитетнији род. Скупа је паприка, али мора да се једе“, каже продавачица поврћа.

-За мене су цене приступачне. Данас планирам да правим пинђур и да одвојим паприку за пуњење. Припремала  сам кувани парадајз, фефероне, једну туру љутог пинђура и требало би за викенд да правим ајвар , каже купац.

-Розе парадајз је 180 динара, каже продавац.

-Мислим  да је цена парадајза превисока. Направила сам кечап, парадајз у флаше и ајвар сам оставила за крај, каже купац.

– Плави парадајз је 200 динара и то је за мене прескупо. Ајвар сам врло мало направила и планирам, чак и да купим готов производ. Не исплати се. Све је поскупело. Ту су дрва, струја, вода, објашњава једна од наших суграђанки. 

Ове године воћари нису имали плодове  у знатним количинама. И то што је родило, купује се углавном за кување пекмеза, џема или мармелада. На тезгама смо уочили шљиве које се крећу у распону од 60 до 70 динара за један килограм. 

– Баш добро иде продаја. Дневно иду 40 гајбица, каже продавац шљива.

– Воћа скоро и да нема. Шљива и грожђа родило у јако малим количинама. Сматрам да су повртари у предности , каже купац.

Већ је средина месеца и цене за сада мирују. Нема у најави да ће бити поново подизања цена поврћа. Зато на време похитајте до најближе пијаце и обезбедите себи домаће производе. Уколико купујете на веће количине постоји могућност да вам се понуди повољнија цена.

Please follow and like us:
Друштво