Празнујемо Светог Јована Богослова

Верници Српске православне цркве данас празнују Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова. Овај празник у календару је уписан црним словима.

Овај светитељ слави се два пута годишње, 21. маја и 9. октобра.

Апостол и јеванђелиста Јован био је један од првих ученика Исуса Христа са братом Јаковом.

Верује се да је био један од омиљених Христових ученика. Једини је он, са Светом Богомајком остао под Крстом распетог Господа, не напуштајући га, обећавши да ће он чувати Пресвету Богородицу и служити је све до Њеног успења.

Свети Јован Богослов је поживео више од 100 година, и када је осетио да му се ближи судњи час, рекао је ученицима да му ископају гроб у облику крста. Његових седам ученика га је послушало, и он је жив сишао у свој гроб.

Његови пријатељи су се растижили кад су то чули, и отишли су да отворе гроб овог светитеља, али његовог тела тамо није било. Од тада су они стално долазили на његов гроб и молили се, и тако је почело сваке године на овај дан да се дешава чудо.

Према предању сваке године из његовог гроба излази ситан, мирисан прах и дарује исцељење болеснима.

Вјерује се да људи са села треба да одмарају своју стоку, жене да не дирају плетиво, маказе, ни игле да не би мишеви гризли рубље. У неким местима ударају у амбаре да се мишеви разлете, а у многим крајевима у ове дане почињу свадбе, које трају по три дана.

Please follow and like us:
Друштво