Предавање „Зашто је превентива важна“

Овог октобра се организују бројне активности Друштва онколошких пацијената под називом „Боркин завет: Прегледај се, брини о здрављу“. Тако је одржано и предавање на тему „Зашто је превентива важна“, на коме су говорили прим.др Милош Почековец и др Коста Здравковић.

Циљ оваквих догађаја је подизање свести код људи, како би чешће одлазили на превентивне прегледе, објашњава доктор Коста Здравковић.

– Превентива има главну реч. Увек кажем да је боље ићи код лекара када немате никакве тегобе и када не осећате ништа. Тада је тренутак да се нешто открије у почетној фази, уколико постоји. Сама малигна болест у почетној фази не даје никакве тегобе – каже наш саговорник.

Боркин завет позива све људе да иду на превентивне прегледе, како би се болест открила у раном сртадијуму.

Гост предавања био је примаријус др Милош Почековец, који је говорио о начину хирушког лечења карцинома дојке и превентивним прегледима.

– Карцином је излечив једино када је промена мала на дојци, свега неколико милиметара. То не може да се открије самопрегледима или хирушким прегледима, једино дијагностички, односно радиолошки ултразвуком или мамографом – каже доктор.

Наши саговорници саветују девојке поготово младе жене да после тридесете године ураде бар једном годишње ултразвучни преглед дојке, а након четрдесете године на две године урадити једну мамографију.

– Оперисана сам пре пет година од карцинома дојке, за сад се добро осећам и радим редовно контроле. Начин живота сам променила у смислу узимања витамина, а што се рада тиче радим исто као и пре, нисам се понашала као болесник – каже Љиљана Станковић из Друштва онколошких пацијената.

Као завршни догађај читавог програма, предвиђен је концерт Лене Ковачевић 30. октобра, а улазнице се неће продавати, већ ће бити уручене члановима удружења и пријатељима.

Please follow and like us:
Друштво