Председник Александар Вучић покровитељ обележавања стогодишњице од освећења Спомен костурнице у Сурдулици

Александар Вучић председник Републике Србије

Председник Републике Србије, Александар Вучић, прихватио је да буде покровитељ обележавања стогодишњице од освећења Спомен костурнице у Сурдулици. Програм обележавања биће вишедневни, а централни догађај, поред обележавања Славе Светих сурдуличких мученика, је Свечана академија.

-Имајући у виду велики број жртава и страдања цивилног становништва југа Србије у периоду од 1915. до 1918. године, поштујући све оно што су наши преци учинили на пољу неговања сећања на страдање српског југа у Великом рату, а у чему важно место заузима и Спомен – костурница у Сурдулици, и ценећи све напоре које чине Епархија врањска СПЦ, чланови Организационог одбора и Удружења за неговање ослободилачких традиција, прихватам да будем покровитељ обележавања 100. годишњице освећења Спомен – костурнице Сурдуличким мученицима, написао је председник Вучић у писму које је упутио члановима Организационог одбора за обележавање 100-годишњице освећења Спомен-костурнице Сурдуличким мученицима.

У оквиру обележавања јубилеја, планиране су изложбе, конкурс ликовних и литерарних радова, уређење Спомен костурнице и спомен куће, уређење Дубоке долине. Биће штампана јубиларна поштанска маркица, приказани филмови са тематиком Великог рата, документарни филм “Свети сурдулички мученици” у продукцији Радио телевизије Врање и концерт духовне музике.

https://youtu.be/BxapcZhZqzQ
Please follow and like us:
Друштво