Председник Србије уручио одликовања поводом Дана државности

Председник Србије Александар Вучић уручује сретењски орден првог степена Ненаду Стевандићу

Председник Александар Вучић уручио је вечерас заслужним појединцима и институцијама одликовања поводом Дана државности Србије.
Више од стотину одликовања уручено је вечерас у Председништву у Београду.
Прво одликовање које је уручио председник Србије Александар Вучић је Сретењски орден првог степена, а добили су га председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, игуманија Пећке патријаршије мати Харитина, а у области медицинских наука академик Бела Балинт, академик Зоран Л. Ковачевић, академик Нинослав Радовановић, академик Рајко Кузмановић из Републике Српске.
Поред појединаца Сретењски орден првог степена добили су и инситуције Летопис матице Српске, инистутут Бања Ковиљача, ОШ“ Драгојло Дудић“, Музеј града Београда, Политика, Клиника за гинекологију и акушерство ГАК Вишеградска, Радио Београд и Кошаркашки Савез Србије .

Председник Србије Александар Вучић поручио је на церемонији доделе одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности Србије, да данас обележавамо два најважнија догађаја у оснивању српске државе и да су управо људи оно што их спаја, а без чијег жара и жртве ништа не би било могуће.


„Данас, 40 дана после Божића, ми славимо Сретење, најважнији датум у верском, политичком, културном и исторском календару Србије. За нас је Сретење црвено слово. Много тога смо започели, направили, завршили на Сретење. Најгласнија и најјаснија порука још из Марићевића јаруге била је да се глоба давати не може, нити трпети зулум и неправда. И борба против зулума и неправде“, истакао је Вучић у обраћању на свечаности у Председништву Србије.


Председник је рекао да обележавамо два најважнија догађаја у оснивању модерне српске државе, први је ослободилачка револуција, а други је организација и уређење државе.

Please follow and like us:
Друштво