Председник Вучић на Светосавској академији у Скопљу

Председник Републике Србије Александар Вучић

Централна свечана академија поводом обележавања националног празника Срба у Северној Македонији, Дана Светог Саве, биће одржана вечерас у Македонском народном позоришту, а први пут присуствоваће и председник Србије Александар Вучић.


Председник Вучић обратиће се на Светосавској академији, а говориће и председник Северне Македоније Стево Пендаровски и доскорашњи премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски.
Присуствоваће и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоилковић, као и многобројни представници српске заједнице у овој земљи.


Припремљен је и културно-уметнички прогам, у оквиру којег ће наступити Бранка Зечевић са оркестром, најбоља српска фрулашица Неда Николић, македонски кларинетиста Благојче Трајковски, глумац Александар Лазић, Марко Качаревић са својим појачким саставом „Србски православни појци“, група „Искон“ и ансамбл „Коло“.


У Северној Македонији 27. јануара је од 2007. године национални празник Срба, а централна свечаност се сваке године одржава у Скопљу.
Овај дан је нерадни дан за припаднике српске заједнице у Северној Македонији.


Ове године установљен је и програм „Светосавска недеља“ током које се реализује низ активности у вези са четири светосавске академије у четири града, Куманову, Скопљу, Тетову и Битољу.
Манифестација Дани Светог Саве у Северној Македонији почела је 25. јануара и траје до 4. фебруара, а завршни је у Битољу.

Please follow and like us:
Друштво