Предшколци у друштву ватрогасаца

Данас је организована посета малишана вртића „Бошко Буха“ Регионалном центру за ванредне ситуације у Врању. Предшколци су добили прилику да виде уживо спасилачку опрему, возила и амбијент просторија ватрогасне јединице. Овај пројекат има за циљ да деца прођу обуку,како би научила како се треба понашати у случају елементарних непогода. 

У случају пожара дете увек нађе неко место да се сакрије. Обично је то ормар или оду испод кревета. У таквим ситуацијама добро је да неко буде старији у кући. Уколико пожар избије у кући или стану, дете мора да изађе ван и да затвори врата за собом. Дешава се да се малишани враћају у кућу, где је пожар, јер су заборавили мобилни телефон, кућног љубимца. Али то за њих представља претећу опасност, јер ризикују да угрозе свој живот, објашњава Маријан Ристић, командир спасилачко-ватрогасне јединице и додаје да је данашње дружење прилика да се деца упознају са основним правилима понашања у случају пожара.  

-Поводом Дана сектора за ванредне ситуације, данас очекујемо долазак деце из вртића „Бошко Буха“. Циљ и тема ове посете је како се понашати у ванредној ситуацији када су у питању пожари, поплаве и земљотреси. Тако да ћемо колеге и ја показати деци како треба реаговати у датим тренуцима, каже Ристић.

Ватрогасце и сва лица у униформи, деца доживљавају као реалне супер хероје,објашњава Алексићева. Овај доживљај за децу је невероватан. Они то касније преносе у вртић и своје домове.  Оваква прилика, да на једном оваквом месту и подражавајућој средини, на практичном примеру уче све оно што су претходно чули од родитеља, васпитача, гледали на цртаним филмовима. Сада све то могу да доживе у стварности и науче како да се понашају у опасним ситуацијама по живот.

– Данас смо се одазвали позиву Регионалног центра за ванредне ситуације и ми их традиционално посећујемо сваке године. Деца науче и доживе нешто ново, каже Тања Алексић, васпитач вртића „Бошко Буха“ .

-Обукла бих панталоне, јакну и маску. Узела бих за ватрогасце оно црвено и онда бих угасила пожар, испричала нам је девојчица из вртића „Бошко Буха“.

 Наредне недеље биће организован додела признања и диплома Граду Врању и свим релевантним службама, који учествују у гашењу пожара, заштити материјалних добара и људских живота, најављује командир Ристић.  Биће додељено признање Горану Пешићу за најхрабријег ватрогасца према одлуци Ватрогасне јединице у Врању. 

Please follow and like us:
Друштво