Представљање вредне збирке из Легата Вере Ценић

Библиотека „Бора Станковић“ у Врању реализује пројекат „Larus argentatus др Вере Ценић“ који има за циљ да широј јавности представи Легат Вере Ценић и њено дело. Легат је отворен новембра прошле године захваљујући породици чувене врањске професорке и књижевнице.

Larus argentatus је сребрнасти галеб који живи у водама Јадранског мора, познат из књига Вере Ценић и представља симбол њеног трагања за слободом.

Истоимени пројекат врањске библиотеке предвиђа представљање широј јавности ове вредне збирке коју је Библиотеци даривала породица Вере Ценић.

– Од свечаног уручења легата, Библиотека је прионула на посао и обрадила и средила грађу.

Од монографских публикација ту је близу 1.900 наслова, а од серијских 98 наслова.

Добили смо на поклон меморијалну поставку: њен радни сто, столицу, писаћу машину на којој је радила, као и фотографије које имају велику вредност – каже виши библиотекар Јасмина Кнежевић.

Прва фаза пројекта обухвата организацију изложбе са пратећим илустрованим каталогом којим ће бити представљени најинтересантнији делови легата.

Друга фаза пројекта обухвата активности на припреми и изради библиографије свих монографских и серијских публикација које припадају збирци, под насловом „Каталог Легата Вере Ценић“.

Каталог Легата библиографски обрађује и стручној јавности представља нову и вредну библиотечку целину, а промоцијом целокупне збирке ће бити створени услови за темељно истраживање и сагледавање живота и рада др Вере Ценић.

– Вера Ценић је била велики љубитељ књижевности и живела је за писану реч.

У њеној библиотеци се налази богата збирка књига, часописа и публикација из области књижевности, али и медицине које је сакупљала заједно са својим супругом, др Градимиром Ценићем.

Богатство није само у броју издања, већ и у садржају који се сада налази у легату – наводи Јасмина Кнежевић.

Вера Ценић је прва жена доктор наука из Врања и свој радни век провела је у просвети као професор језика и књижевности у Учитељској школи и на Педагошкој академији „Иво Андрић“, данашњем Педагошком факултету.

За собом је оставила значајно књижевно, научно и публицистичко дело, међу којима се издваја студија „Часописи југа Србије на раскршћу између 19. и 20 века“, „Огледи о Борисаву Станковићу“, као и романи „Кањец фиљма“ и „Иста прича“.

Please follow and like us:
Друштво Култура