Преко 60 посто уштеда електричне енергије у вртићу “Дечија радост“

фото:РТВ Врање

У реконструкцију вртића “Дечија радост“ локална самоуправа уложила је 13,5 милиона динара, а остатак до 33 милиона, надлежно министартсво. Очекивања су била да се уштеди на електричној енергији, на енергенту који се користи, да се побољша конфор за децу и запослене.

– Топло ми је у вртићу,  леп је вртић, све ми се свиђа, све је сређено, топло је, никада ми није хладно, кажу малишани из вртића “Дечија радост.“

И никада није ни било хладно у врањским вртићима, али енергетски саниран вртић по принципима енергетске ефикасности, даје додатни конфор. Користи су вишеструке и већ видљиве када је у питању потрошња електричне енергије, јер је уграђен и систем за централну припрему санитарне топле воде уз монтажу соларних колектора.

– Рађена је реконструкција кровног дела, постављено је 6 соларних панела, замењена је столарија, рађена је изолација и наравно да се то види, да је енергетска ефикасност јако велика. Ми пратимо податке, у новембру је уштеда електричне енергије била 60 посто, а у децембру 63. Што се тиче пелета видећемо када прође грејна сезона, али ћемо сигурно и ту имати уштеде – каже Весна Ђорђевић, главна васпитачица.

Нису без разлога ова очекивања, јер је град уложио и у реконструкцију и проширење котларнице и замену котла. Говорили су надлежни да је прошла година, година Предшколске установе и да ће се бенефити тих улагања тек осетити.

– Деца су пресрећна што је све ново. Пример је и то што раније до прозора нисмо смели ни да приђемо, а сада су деца тражила да цртају и сликају по прозорима, ово је све њихових руку дело. Прелепо је и функционално и за одржавање је боље и што се нас тиче, ми смо презадовољни – каже васпитачица Татјана Антонијевић.

Циљ руководства града је да сваке године буде реконструисан бар по један вртић, Предшколске установе “Наше дете“, јер се годинама у ове објекте није улагало. Вртић “Дечија радост“ реконструисан је након 40 година од изградње, а очекује са да ускоро почне и реконструкција вртића “Пчелица.“

Please follow and like us:
Друштво