Премијера филма „Досије Косово – Жута кућа“

Премијера филма „Досије Косово – Жута кућа“, снимљеног у сарадњи РТС-а и Министарства унутрашњих послова, приказана је премијерно вечерас у Палати Србија, а министар унутрашњих послова Братислав Гашић поручио је том приликом, пред пројекцију, да је неговање културе сећања и наше традиције – предуслов за опстанак и будућност Србије.

„Ако нешто не смемо да заборавимо, то је страдање нашег, српског народа. Филм који ћемо вечерас видети јесте један од многобројних начина да се подсетимо, да се сећамо и никада не заборавимо страдање, бол и патњу недужног народа Србије, недужне деце, њихових мајки, очева, браће, сестара“, поручио је министар Гашић пред пројекцију филма који је премијерно приказан у оквиру обележавања 24 године од почетка НАТО агресије на Србију.

Како је истакао министар Гашић, Србија има богату историју, али и нажалост, и трагичну историју страдања, посебно током периода 20. века.

„Захваљујући председнику Александру Вучићу и његовој огромној подршци, држава је веома посвећена очувању сећања на највећа страдања српског народа. То је наш дуг према будућим поколењима, али и наша обавеза да им покажемо како се чува успомена на оне који су знали да су слобода и мир толико вредни, да су положили своје животе у настојању да се изборе за те највеће вредности човечанства“, рекао је министар унутрашњих послова Гашић.

Поручио је да без сећања на прошлост, без знања историје, не можемо разумети ни садашњост.

„Зато је филм “Жута кућа”, још један начин да гласно подсетимо на страхоту, на ужасе, на зло. Да се једнако гласно подсетимо на истину, да се српски народ борио за очување својих огњишта, својих породица, очување сваког грумена земље ове наше дивне Србије. Ако о томе говоримо толико гласно да нас чују далеко ван граница наше земље, ако помен на страдале пренесемо и на будуће нараштаје, онда чинимо све да се такве страхоте више не понове“, нагласио је министар Гашић.

Истакао је да је жута кућа велика опомена човечанству и указао на неопходност политике мира и стабилности.

„Жута кућа је велика опомена човечанству. Без политике мира и стабилности нема напретка ни препорода на овом балканском раскршћу. Министарство унутрашњих послова је дало свој допринос реализацији овог филма“, рекао је министар Гашић, захваливши се ауторки филма и учесницима овог пројекта који су, како је нагласио, успели у заједничкој намери да се покаже истина, а жртве злочина никада не забораве.

Слађана Зарић, ауторка филма „Досије Косово – Жута кућа“, захвалила се Министарству унутрашњих послова, РТС-у и екипи која је учествовала у овом пројекту, и додала да највећу захвалност дугује породицама несталих.

„На крају, највећа захвалност, породицама несталих. Не знам да ли ћу овим филмом вашу бол повећати или да ли ћу смањити, заиста не знам да ли ће овај филм покренути оно што сви очекујемо, а то је некакав судски процес или проналазак ваших најмилијих, али оно што ја знам, оно што мислим да је и моја обавеза и РТС-а и свих медија, јесте да о несталима причамо, да просто причамо о времену које је тада било, јер ако о свему овоме ћутимо, ти људи заиста још једном нестају. Тако да, то је разлог зашто радим ове филмове, то је разлог зашто ћемо, ја се искрено надам, наставити и даље“, поручила је ауторка филма Слађана Зарић.

Премијери филма присуствоваo je председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић, министри у Влади Републике Србије, представници Канцеларије за Косово и Метохију, СПЦ, породице жртава и несталих.

Please follow and like us:
Друштво