Превенција и адекватна терапија кључ у борби са дијабетесом

Мерач шећера у крви

Светски дан борбе против дијабетеса, једне од најчешћих незаразних, али масовне, глобалне и болести у прогресији, обележава се ове године  под слоганом „Доступност терапије за дијабетес’’.Забрињавајући је податак да је све више деце која оболевају од ове болести.

Ширење свести код људи, када је дијабетес у питању, како у спречавању тако и превенцији раног откривања је од великог значаја.  Јелена Милошевић Јованчов је мајка детета које већ 14 година болује од дијабетеса. Покушали смо да у разговору са њом сазнамо шта је најбитније за рано откривање ове болести и како се на адекватан начин носити са њом.

-Оно што прати сваког родитеља, када сазна за болест детета је што сте прво у страху, онда сте у шоку, љути на себе и питате се да ли сте негде погрешили. А онда прихватите то што вам се десило и наставите да се борите, каже Јелена Јованчов.

Особе са дијабетесом захтевају стално лечење, негу и најважније од свега подршку сваког од нас, како би избегли могуће компликације.

-Он је одмах био инсулински завистан, са 18 месеци. Али је јако битно у свему томе правилно одређена терапија, од стране лекара. И јако је битно, да се што више прича о томе, јер то није нешто што ће проћи. То је нешто што децу прати читав живот, каже Јелена Јованчов.

Ради се о хроничној, прогресивној болести. Зато је јако битно препознати је на време и лечити.

– Најбитније у овој борби свих, Светске здравствене организације и нас као здравствених радника је да повећамо свест о обољењу, начину живота са тим и могућим компликацијама.

Наша држава је омогућила деци самомерач, сензор за мерења шећера у крви. То много значи, јер деца у сваком тренутку могу да контролишу ниво шећера, каже др Јадранка Ајановић.

У Србији према процени Института за јавно здравље, од дијабетеса болује 770 000 особа, а око 150 деце годишње сазна да има ову болест. У Врању је тренутно регистровано двоје малишана предшколског и 15-оро школског узраста, са дијагнозом дијабетеса Типа 1, која је најчешће аутоимуно обољење, каже докторка Јадранка Ајановић.

Please follow and like us:
Здравље