Превенција од великог значаја за спречавање пожара

Регионални центар за ванредне ситуације Врање

Доласком топлијег времена и високих температура повећава се и ризик од пожара на отвореном. У њивама пољопривредници пале стрништа, јављају се пожари и у шумама.

Превентива је нешто најбитније у спречавању, како шумских, тако и пожара у градским срединама. Сви би требало да се савесно понашамо приликом боравка у природи или на њиви, а у грађевинским објектима да проверавамо инсталације.

-Превенција пожара на отвореном значи не палити ватру на рубовима шума минимум до 200 метара. По завршетку роштиљања очистити део где је била ватра и не препустити случају да се ватра прошири, рекао је за нашу телевизију Марјан Ристић, заменик команданта Ватрогасне службе у Врању. Казне се крећу од 10 до 50 хиљада динара за физичка лица, а за правна од 3000.000 до милион динара. Као највећи узрочник пожара у грађевинским објектима Ристић наводи неисправне инсталације.

Едукација је веома битна, истиче Ристић, и веома је важно кренути са информисањем наших најмлађих суграђана.

-Радимо едукацију школске деце од првог разреда, заједно са колегама из полиције на превенцији пожара и поплава, истакао је Ристић.

Веома је важно да се свест грађана подигне на већи ниво, како би се избегле људске жртве и материјална штета које пожар може да изазове.

Please follow and like us:
Друштво