Превентивни прегледи показали да смо физички неактивни

Дом здравља у Врању

Други пут су одржани превентивни прегледи у Здравственом центру Врање, који су без заказивања, без здравствене књижице и без чекања. Лекари апелују да људи одвоје време, буду одговорни према свом здрављу и посете лекара.

И овога пута владало је велико интересовање грађана, али пре свих и радно способног становништва, заузетог током радне недеље  за превентивне прегледе. Било је доста и старијег становништва, каже докторка Душица Трајковић.

-Препознали су  ову иницијативу, као позитивну. Ми смо им делили и савете , јер управо због начина живота, доводи многе у ризику за развој кардиоваскуларних болести и метаболичких.  Надам се да су им савети значили – каже докторка.

Контролисан је шећер, притисак, холестерол, ухрањеност.  Управо од тих анализа и резултата све и почиње. Зато је важно на почетку открити притајеног непријатеља и не користити најчешћи изговор, каже докторка, а то је да нисмо имали времена.

-Наши суграђани су веома физички неактивни. Или вежбају једном недељно или ниједном . То се у негативном контексту одражава на њихово здравствено стање, превасходно на стање кардиоваскуларног система – каже Трајковићева.

Било је новооткривених болести, јер су пацијенти мислили да им није ништа. Откривено је неколико пацијената са притиском, повећаним шећером, али највише гојазних, а то је пут ка кардиоваскуларним болестима.

Please follow and like us:
Здравље