Припрема се потпуна реконструкција Дома здравља

Локална самоуправа у Врању припрема пројекат реконструкције Дома здравља, чиме би се потпуно обновила здравствена инфраструктура у граду. Пројекат подразумева и доградњу делова зграде, али и обнову старе неурологије, ОРЛ одељења и зграде АТД-а.

Након отварања Хируршког блока и реконструкције Опште болнице, локална самоуправа у Врању припрема пројекат реконструкције свих осталих објеката здравствене инфраструктуре у граду.

Зграда Дома здравља је по годинама најмлађа, али је након четири деценије и она зрела за обнову. Град Врање је почео са израдом пројектно-техничке документације из сопствених средстава, која подразумева, не само реконструкцију, већ и доградњу неких делова на укупно 6.823 квадратних метара, каже градоначелник Врања Слободан Миленковић.

– Ради се о потпуној реконструкцији, попут ове која је у току у Општој болници. Дакле мењају се машинске инсталације, електро инсталације, водоводна мрежа, испоштоваће се нови противпожарни стандарди, тако да се надам да ћемо у наредном периоду имати потпуно обновљен Дом здравља – наводи градоначелник.

Пројекат предвиђа и доградњу тераса изнад Школског диспанзера и Хитне помоћи, али и не само то. Планира се и обнова и проширење старе неурологије, где ће бити смештен палијативни блок за негу најтежих пацијената у терминалној фази болести.

Такође, након што ОРЛ одељење буде измештено, та зграда ће такође бити реконструисана и дограђена и у њему ће, према пројекту, бити смештена администрација Здравственог центра.

– Размишљало се и о згради АТД-а која је последње три године била веома оптерећена јер ту функционише ковид амбуланта. Ту се такође планира потпуна реконструкција, што тај објекат итекако заслужује, јер је изграђен шездесетих година прошлог века – додаје градоначелник Врања Слободан Миленковић.

С обзиром на обим и захтевност пројекта, локална самоуправа ће средства за реконструкцију покушати да обезбеди преко Владе Србије.

Миленковић наводи да ће, након комплетирања документације, пројекат бити стављен на листу приоритета локалне самоуправе, након чега ће се конкурисати код Министарства за јавна улагања.

Градоначелник верује да ће новац бити обезбеђен, с обзиром на то да је здравство апсолутно у фокусу Владе Србије, по питању инфраструктуре, али и опреме и кадрова.

Please follow and like us:
Друштво