Припреме за Васкрс

Православни верници припремају се за највећи хришћански празник, Васкрс.

Васкршњи обичаји се разликују од места до места, укључујући и дан када се јаја фарбају и на који начин, али оно што би требало свим верницима да буде заједничко је присуство литургијама, молитва и причешће.

Оно што је такође заједничко у свим деловима Србије је фарбање јаја. Прво јаје које се офарба назива се “чуваркућа“ и увек је црвене боје. Црвена боја, с једне стране, представља страдање и патњу, али са друге стране представља радост. Јаја се углавном фарбају на Велики четвртак или Велики петак, мада има и оних који данас завршавају са украшавањем васкршњих јаја. Она представљају рођење и симбол живота.

За Велику суботу се од давнина практикују разни обичаји. Дан треба провести у миру, тишини, молитвама, а верници посте. На овај дан се завршавају послови за дочек Васкрса, припрема се храна, украшава дом.

Најраширенији назив за данашњи празник је Велика субота, али се у неким крајевима овај дан зове и Страшна субота, Завалита субота, Црвена субота и Дугачка субота. Сви ови називи подсећају на дуге Христове мука на распећу.

Постоји веровање да на овај дан треба учинити неко добро дело, како би вам наредна година била успешнија.

Please follow and like us:
Друштво