Пробни завршни тест за 745 осмака на територији Града

ОШ „Ј.Ј.Змај“

Ученици осмог разреда данас и сутра полажу пробни завршни испит. Прво је на провери знање из математике, док тестове из српског и изабраног предмета мали матуранти раде сутра, од 9.00 до 11.00, односно од 11.30 до 13.30 сати. Уочи пробног испита посетили смо ОШ „Јован Јовановић Змај.

Завршни испит полажу сви ученици на крају осмог разреда основног образовања и васпитања, као и полазници који су обавезно образовање завршили по програму за функционално образовање одраслих. Завршни испит се полаже у јунском року и то 17. 18. и 19. јуна. На територији Пчињског округа то право имаће 1.773 осмака, а на територији града Врања, 745. Иако је припрема за завршни испит одавно почела, осмаци имају још три месеца да унапреде своје знање и подсете се ранијих лекција. Претходних година одазивали су се сви ученици за полагање пробног теста, осим ученика који су били у иностранству, у време када се полагао завршни испит, рекла нам је директорка ОШ „Ј. Ј. Змај“ Милена Маринковић.

Учионица у ОШ „Ј.Ј.Змај“

-Сви наши ученици су редовно присуствовали припремној настави, која је традиционална у нашој школи, да се од почетка другог полугодишта, реализује редовно, а по Закону, десет дана пре завршног испита, рекла је директорка Маринковић.

На пробном тесту данас и сутра будући средњошколци проверавају своје знање, како би сам пријемни испит олакшали. Прво је на провери знање из математике, док тестове из српског и изабраног предмета мали матуранти раде сутра, у суботу, од 9.00 до 11.00, односно од 11.30 до 13.30 сати.

-Из мог предмета српског језика конкретно од почетка године обнављамо градиво. Биће 20 питања на испиту. Ту је укључена област вештина и читање, односно вештина и разумевање прочитаног, граматика и књижевност, тако да су покривене све области онога што смо радили од петог, до осмог разреда, рекла нам је наставница Милица Митић.

Ученици осмог разреда од 1.  до 29. децембра писаним путем у школи, или електронски на порталу посвећеном упису у средњу школу имали су могућност да се изјасне из којег ће предмета, од пет понуђених, радити трећи тест.  Након пробног испита имају право да промене избор.

-Изабрала сам физику. Ми смо до краја првог полугодишта могли да изаберемо предмет који желимо. Већ од почетка године  већина нас је кренула на припремну наставу. Мислим да су сви имали времена да се припреме. Тежи је тест из математике, јер има доста тешких задатака. Можда се деси да сутра на тесту из српског језика буде нешто што још нисмо учили, али до завршног испита обрадићемо и то, рекла је ученица 8.разреда ОШ „Ј.Ј.Змај“, Сташа Стошић.

Списак ученика 8.разреда ОШ „Ј.Ј.Змај“ за полагање пробног теста

Када 12. априла буде објављено коначно изјашњење ученика, више неће моћи да се предомисле. Због укидања комбинованог теста промењено је и бодовање на завршном испиту, па на тестовима из матерњег језика и математике ученик може да освоји максимално по 14 поена, а на трећем тесту највише 12. Успех у шестом, седмом и осмом разреду доноси највише 60 поена. Резултати пробног теста анализираће се од 25. марта.

Please follow and like us:
Образовање