Продужен рок за пријаву послодавацa за дуално образовање

Ученици у процесу дуалног образовања

Привредна комора Србије због великог интересовања привреде продужава рок за пријаву послодаваца за укључивање у дуални модел образовања за наредну школску годину до 31. jануара 2024. године. Од следеће, школске 2024. /25. године, у понуди за реализацију по дуалном моделу ће се наћи укупно 83 образовна профила из различитих подручја рада, међу којима је 10 нових.

Од следеће школске године, у понуди за реализацију по дуалном моделу су следећа занимања: возач моторних возила, техничар рачунара, електротехничар за електронику на возилима, техничар за администрирање рачунарских мрежа,декоратер зидних површина, техничар електронике и аутоматике, полагач облога, козметички техничар,механичар грејне и расхладне технике и пољопривредни техничар дигиталних технологија.

-То значи да привредници који желе да се укључе у дуално образовање и који желе да се неки образовни профил или настави или уведе нов треба да искористе прилику да се пријаве на   порталу Привредне коморе. Ако привредник има потребу за одређени профил да се пријави и да се отвори такав профил – каже Бранислав Поповић из Привредне коморе Србије.

Тренутно се у Врању нуде четири профила, кроз дуално образовање: конобар, кувар, модни кројач и оператер на машинама за израду намештаја. Кроз дуално образовање се уводе профили које привреда предлаже.

-Дуално образовање траје од три до четири године, средња је школа. Када се привредници пријаве за три до четири године добију обучене младе људе, који су жељни и да раде и да се доказују – објашњава Поповић.

Привредници имају одређене финансијске обавезе према ученицима који се одлуче за занимања у оквиру дуалног образовања, а то је у нето висини најмање 70 посто минималне цене рада по сату. Влада Србије донела је и Уредбу по којој ће се ученицима исплаћивати  по још 5.000 динара месечно девет месеци годишње у току школовања.

-То је нешто што је добро за ђака, јер има џепарац, ако кући не могу да му одвоје новац,  кроз образовање долази до новца. Затим се обучава и одмах по завршетку школе може да почне да ради као неко ко је стекао вештине, за разлику од досадашњег образовања – каже Поповић.

Искуства су позитивна што се тиче привредника, јер добијају људе који знају да раде. Многи, нарочито кувари и конобари, одмах нађу посао.  Степен практичних знања се повећава и млади заволе занимање за које су се школовали.

Please follow and like us:
Друштво Образовање