Програмом „Буђење“ биће сутра обележена годишњица од трагедије у Рибникару

Годишњица масовног убиства у основној школи „Владислав Рибникар” у којој је 3. маја 2023. животе изгубило девет ученика и радник обезбеђења школе, биће обележена сутра програмом „Буђење“, саопштило је уже веће Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства.

Министарство просвете апелује на електронске медије да путем кајрона обавештавају јавност о сутрашњем комеморативном дану кроз поруку: Прва годишњица и комеморација за жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Простору тишине у улици Краља Милутина и на Форуму у парку Ташмајдан од 9 – 20.30 часова.

Део Улице краља Милутина, од Његошеве до Крунске, назван Простор тишине, биће затворен за саобраћај од 8.40 до 19.30 часова за грађане који желе да одају почаст жртвама

Због најављених неповољних временских услова, делимично је измењен програм обележавања прве годишњице злочина и комеморације жртава масовног убиства у основној школи „Владислав Рибникар“.

Како се наводи у 8 и 40 часова у улици Краља Милутина 10, где се догодило масовно убиство, окупиће се породице убијених, рођаци, пријатељи и грађани који желе да искажу солидарност и емпатију. Током целог дана биће могуће оставити цвеће, запалити свећу и уписати се у књигу сећања у просторима одређеним за то.

Просторно-ликовна инсталација у улици Краља Милутина 10 ће, као симбол заједничког сећања, остати у јавном простору до почетка радова на успостављању Меморијалног центра.

У 8.41 часова медији у Србији ће прекидом програма обележити минут ћутања као сећање на жртве, као и 4. маја 2024. у 22.32 као сећање на жртве из Малог Орашја и Дубоне.

Од 9.00 до 19.00 у простору код споменика Десанки Максимовић на Ташмајдану, биће организован Форум у оквиру којег ће грађани разговарати са представницима Мултидисциплинарног тима о питањима која се тичу узрока и последица масовних убистава 3. и 4. маја 2023.

У простору Форума биће доступна кутија за поруке, као и QР кодови који ће омогућити грађанима да поделе своја размишљања и предлоге, што ће бити важан материјал који ће се користити у процесу развијања идеја о будућем Меморијалном центру.

Од 9.00 до 19.00 ће на посебно постављеном екрану на Ташмајдану у близини споменика Десанки Максимовић бити емитован видео колаж сећања на жртве.

Завршни музичко-сценски програм ће уместо на Ташмајдану, због најављене кише, бити одржан у Студентском културном центру у 20 часова.

Због ограниченог простора, грађани ће моћи да прате програм на посебно постављеном екрану на Ташмајдану у 20.00 сати где ће имати прилику, да у јавном простору, учествују у заједничком сећању, туговању и пошаљу поруке емпатије и солидарности.

Директан телевизијски пренос завршног музичко-сценског програма у реализацији Радио-телевизије Србије биће емитован на РТС, Тањуг телевизији и Тањуг агенцији и у другим медијима.

„Позивамо грађанке и грађане да учествују у комеморативним активностима и да нам се придруже у раду Форума. Својим присуством и идејама, као и спремношћу да поделимо своја промишљања и осећања, започећемо процес осмишљавања будућег места сећања на жртве масовних злочина у Београду, Дубони и Малом Орашју 3. и 4. маја 2023“, саопштило је уже веће Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства.

Мултидисциплинарни тим је апеловао на медијске професионалце да допринесу достојанственом обележавању прве годишњице и комеморације за жртве масовног убиства поштујући професионалне и етичке стандарде новинарства у свом извештавању, као и да своје радне обавезе реализују уз поштовање према жртвама, породицама жртава и грађанима и грађанкама који ће бити присутни.

Влада Србије је марту донела одлуку о образовању Радне групе за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у тој огледној школи у којој су убијени Бојана Асовић (11), Ана Божовић (11), Катарина Мартиновић (12), Мара Анђелковић (13), Ема Кобиљски (13), Софија Негић (13), Андрија Чикић (14), Адриана Дукић (14), Ангелина Аћимовић (14) и чувар Драган Влаховић (53).

Чланови Радне групе су представници министарства надлежних за просвету, културу и јавна улагања, Града Београда и Градске општине Врачар, вршилац дужности директора Огледне основне школе „Владислав Рибникар“, два представника породица убијених, као и представници организације Victim Support Europe, Виктимолошког друштва Србије и Института за педагошка истраживања.

Please follow and like us:
Друштво