Произвођачи млека траже веће субвенције и премије по литру    

Фото: РТВ Врање

Произвођачи  млека  незадовољни су висином субвенција и износом премија за литар млека. Уз то, на  недавне протесте натерао их је и  неконтролисани  увоз  млека и повећање цена сточне хране. Стога захтевају увећана давања из буџета. Ресорно министарство обећава да ће у наредним данима објавити конкретне износе финансијске подршке произвођачима млека.

Слађан Ђорђевић  у Катуну  један је од ретких у овом, па и у околним селима, који има малу фарму крава где се бави производњом млека. До недавно је имао 8 грла, а сада их има 10. Млекари дневно испоручује око 120 литара млека. Лактофриз осигурава да млеко буде бактерилошки исправно, што се свакако контролише приликом пријема. Но, овај вредни домаћин процењује да  је његово пословање на ивици рентабилности и да не остварује приход, који је у складу са радом и средствима које улаже. Зато подржава захтеве произвођача млека упућених ресорном министарству.

Слађан  каже да би повећање субвенција на 40 хиљада по грлу за њега био подстицај да увећа и број грла  на својој фарми. Такође би било значајно и повећање премије за млеко на 20 динара уместо садашњих 10. Без тога доводи се у питање опстанак његове фарме.

Дневна производња од 120 литара млека сврстава га у значајније произвођаче на нашем подручју. У овом селу има оних који се баве овчарством, али су крупна грла стоке сви продали. Како каже овај вредни домаћин, онај ко једном одустане од сточарства и испразни шталу, готово никада не обнови стадо.

Слађан Ђорђевић  оцењује да су захтеви произвођача млека оправдани, јер је сточна храна  драстично поскупела. Све је то последица значајно скупљег ђубрива, као и скока цена енергената.

Из ресорног министарства поручили су да су мере за помоћ сточарству један од приоритета, да су у току прорачуни и да ће ових дана изаћи са конкретним износима подршке. За државу је ове године један од стратешких циљева развој сточарства, а пре свега млечног говедарства. Прихваћен је захтев произвођача да држава дозволи извоз домаћег млека, а када је реч о увозу не може се забранити, али  ће бити појачана контрола квалитета.

Please follow and like us:
Пољопривреда