Промоција кампање “За зиму се спреми и на време опреми“

Промовисана кампања превентивног карактера “За зиму се спреми и на време опреми“, Агенције за безбедност саобраћаја.  Циљ кампање је да возачима укаже на значај коришћења зимске опреме на возилима и на основе безбедне вожње у зимском периоду, како би се смањио број саобраћајних незгода.

Влажни и клизави коловози, поледица, смањују могућност наглог кочења и правовременог заустављања возила и ето несреће. И није то везано само за магистралне путеве, несреће се дешавају и на градским саобраћајницама, где су пешаци најугроженији.

-Пешаци су категорија која је у овим месецима најугроженија. Сваки четврти погинули у саобраћају је пешак. И овог месеца, имамо осам погинулих пешака до данашњег дана, што је за четири више у односу на исти период прошле године. То нам говори да возачи морају максимално да обрате пажњу на пешаке , али и да пешаци морају својим понашањем и бољом видљивошћу да допринесу унапређењу своје безбедности- рекао је начелник Управе саобраћајне полиције Славиша Лакичевић.

Иначе, први пут се у нашој земљи спроводи превентивна кампања ове врсте. Добри резултати и искуства током лета спроведе кампање “Вози одморан“, довели су до тога да и у зимским месецима организујемо превентивну кампању, када су услови саобраћаја знатно сложенији,    каже Лакичевић.

-За ову прилику креирали смо један флајер који ћемо делити на свим граничним прелазима, свим страним или нашим држављанима који улазе у нашу земљу. Делићемо и на наплатним станицама и приликом обилазака туристичких центара. Флајери су урађени на четири језика, где смо дали опште  услове и препоруке за учешће у зимским условима у саобраћају и око неких техничких карактеристика за спремање возила – каже Лакичевић.

Са своје стране Путеви Србије су поставили сву потребну сигнализацију на путевима и раде на основу плана зимске службе. Акценат је на превентивном деловању , пре појаве леда на коловозу. Из Агенције за безбедност саобраћа истичу да се тежи да све кампање допринесу Националној стратегији  о безбедности у саобраћају “на путу до нуле“ страдалих у саобраћају.

Please follow and like us:
Друштво