Промовисана монографија „Царичин град – Justiniana prima“

Учесници промоције у згради Селамлука

У Народном музеју у Врању промовисана је монографија „Царичин град – Justiniana prima“, аутора Верољуба Трајковића. Ради се о драгоценој публикацији за стручну, али и ширу јавност, оцењују стручњаци нишког Завода за заштиту споменика културе.

Монографија по први пут обухвата комплетне информације о дугом периоду од 110 година истраживања локалитета изгубљеног царског града у подножју планине Радан.

Заменик градоначелника Врања Милан Илић је на промоцији истакао да се ради о врло значајној публикацији за будуће генерације, али и путоказ за неке будуће пројекте у Врању.

– Ово је сведочанство будућим генерацијама о највећем и најзначајнијем византијском граду који је, према историјским чињеницима и подацима, изградио цар Јустинијан.

Књига обухвата период од открића локалитета, па до данашњих дана, каже аутор, Верољуб Трајковић.

– Бавимо се периодом од времена открића тог археолиошког локалитета, након ослобођења ових крајева од Турака, када је локалитет открио Митар Ракић.

Од тада археологија почиње да се бави Царичиним градом. Први је тамо крочио Владимир Петковић, касније академик, 2. августа 1912. године, након чега је локалитет прилично добро истражен – каже Верољуб Трајковић.

Монографија „Царичин град – Justiniana prima“ има велики значај за струку, али и за ширу публику, сматра Ђорђе Стошић, историчар-конзерватор Завода за заштиту споменика културе из Ниша.

– Она на један једноставан, лак и питак, а са друге стране, довољно стручан начин, приказује све догађаје везане за археолошко налазиште „Царичин град“ које је под заштитом државе од 1949. године.

Приказани су сви битни догађаји током археолошких истраживања, али и током конзерваторско-рестаураторских радова који су овде обављани од 1912. године – наводи Стошић.

Царичин град је један од најбоље истражених археолошких налазишта код нас, јер се истраживања врше дуги низ година, али се заостаје са конзерваторским радовима, сматра Трајковић.

– Ту немамо прелепе мозаике, а Царичин град и његови објекти су пуни тих мозаика. Управо конзерваторски радови су сада најпотребнији – истиче Трајковић.

Напори који се чине да се Царичин град нађе на на Унесковој листи светске баштине крећу се управо у правцу обављања нових конзерваторских радова, како би овај антички локалитет засијао пуним сјајем, указује аутор монографије.

Царичин град, или Јустинијана Прима из 6. века, је био један од највећих и најзначајнијих византијских градова у унутрашњости Балкана. Подигао га је византијски цар Јустинијан I недалеко од свог родног места.

Please follow and like us:
Култура