Прослављена слава у част Оца Јустина Ћелијског

Обележавање епархијске славе Преподобног Јустина Ћелијског

У оквиру обележавања Јустинових благовести, у Саборном храму Свете Тројице у Врању, обележена је епархијска слава Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског. Свету архијерејску литургију у присуству великог броја верника и градског руководства, служио је Епископ Врањски господин Пахомије.

Прошло је 130 година од рођења и 45 година од упокојења Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског. Готово пола века од његовог упокојења, Врањанци гаје успомену на његов живот и рад и у његову част обележавају епархијску славу.

Овогодишњи кум славе је град Врање. Литургији су присуствовали градоначелник Врања др Слободан Миленковић, председница Скупштине града Зорица Јовић, заменик градоначелника Милан Илић, чланови градског већа и многобројни грађани.

-Град Врање је ове године кум епархијске славе Свети Јустин Поповић Ћелијски и Врањски и заиста је велика част и радост што можемо у име града Врања и свих грађана, да честитамо Епархији, која је овде на овим просторима, може се слободно рећи, стожер и стуб очувања духовности православне вере, културе, али и очување националног идентитета, истакао је др Слободан Миленковић градоначелник Врања.

-Ми ћемо као локална самоуправа увек помагати нашу Епархију, да се сва она запостављена и запуштена здања, цркве, манастири, заједно са владиком Пахомијем, реконструишемо, обновимо, али исто тако и да се подсетимо многих јубилеја, попут ове годишњице која се обележава, наглашава градоначелник др Миленковић.

Програм обележавања епархијске славе завршава се вечерас у Свеправославном центру ,,Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски”  промоцијом зборника ,,Отац  Јустин Поповић, живот и дело“.

Please follow and like us:
Друштво