Просветни радници: Не желимо да чекамо у редовима како би подигли своје плате, наш задатак је да образујемо децу

ИЗВОР: ТВ МОСТ

Испред експозитуре Поштанске штедионице у Косовској Митровици јутрос се окупило око 200 просветних радника са севера КиМ у нади да ће моћи да подигну зараду коју им је уплатила држава Србија.

Упркос напорима државе Србије и међународних институција претходних месец и по, и даље је на снази бесправна одлука Приштине да забрани промета динарима на Косову и Метохији.

Огорчени радници сваког дана су у све неповољнијем положају јер, како кажу, ситуација је изузетно тешка а, по свему судећи, биће још гора.

“У мојој породици нема других примања, осим моје зараде, коју савесно и часно зарађујем. Већ други месец не могу да измирим рачуне који ,,уредно” стижу, а ја сам онемогућена да подигнем своју плату, којом издржавам породицу”, истиче учитељица Катарина Петронијевић за ТВ Мост.

Проф Александар Јанићијевић каже да просветни радници не желе сваког дана да чекају у редовима како би подигли своје плате, већ да је њихов задатак образују децу.

Међу окупљеним просветним радницима има и младих који су недавно засновали радни однос.

,,Ми других примања немамо осим плате које нам обезбеђује држава Србија. Врло је тешко, дошли смо да подигнемо плату а вратићемо се кући без динара. Надамо се да ће ускоро бити пронађено решење јер че у супротном бити катастрофалних последица”, поручили су млади просветари.

Снезана Вулићевић запослена у Медицинској школи каже да ево већ други месец како плату подижу део по део чекајући испред банке.

“Ми млађи можемо да одемо до централне Србије, али старији теже. Веома је тешко, већ се гомилају и рачуни које треба измирити”, наводи она.

Иначе, Актив директора основних школа на северу Косова и Метохије поручио је са састанка који је одржан прошле недеље да је ситуација алармантна и да укидање динара угрожава и ученике и просветне раднике.

Напоменуто је да, уколико се настави, оваква ситауција може довести и до угрожавања редовне наставе, јер, како је истакнуто, отежана је набавка основних наставних средстава, уџбеника, огрева, обезбеђивање ђачких ужина, превоза…

Са састанка Актива директора основних школа упућен је апел представницима ЕУ, амбасадорима земаља Квинте да уложе максималан труд да одлуку о укидању динара суспендују и да омогуће право на нормалан живот, образовање и рад.

Please follow and like us:
Друштво