Протест привредника и грађана због забране улаза српске робе на КиМ

Преузето са портала: ТВ Мост.

На иницијативу привредника у Северној Митровици, на тргу код споменика кнезу Лазару, одржан протест привредника и грађана.

Прошло је више од шест месеци како је Приштина донела уредбу о забрани увоза робе произведене у центраној Србији. Поводом тога више стотина грађана окупило се да искаже протест и неслагање са једностраним потезима Приштине.

Као један вид протеста све угоститељске и трговинске радње затворене су на 2 сата, а грађани су потписали петицију у којој се захтева од свих релевантних актера да се поново и неометано омогући увоз српске робе.

Привредник Душан Гашић рекао је да на скупу представљају своје породице и своју децу.

„У 21. веку на једној територији која је релативно слободна, или би требало да буде слободна, одређује се нашој деци шта могу да једу и пију. Имамо учестале акције одузимања робе, које су кренуле прво по прелазима и око прелаза, онда се полако улази у магацине. Имали смо ситуацију од пре пар дана где су упали у стамбену кућу, имали смо ситуацију да су заплењени млеко и јогурт, не велика количина и акцизна роба. Имали смо акцију у општини Зубин Поток где су момку који је ишао код сестре на славу, и њему је заплењено две гајбе пива, џак брашна, нешто шећера, јабука и нешто уља“, рекао је Гашић.

Како каже, желе да се те једностране акције прекину и да се увоз српске робе врати на стање пре месеца јуна када је та уредба донета.

Истиче да велики акценат треба ставити и на лекове. “Имамо и забрану увоза лекова, а знамо колико су лекови битни за све људе, младе и старе. Налазимо се у једној  невероватној ситуацији из које ми не видимо излазак“.

Према његовим речима ова ситуација не свиђа се ни становништву јужно од Ибра.

„Желели бисмо овим путем да се обратимо и међународној заједници и Еулексу и Оебсу, свима, и да их питамо да ли се слажу са овим и да ли је по њима ово у реду. Људи су огорчени, сведоци смо да се трговине полако затварају, а пуно њих је близу затварања. Ако дође до тога то је хуманитарна катастрофа“, рекао је Гашић.

Потписану петицију, како је рекао, уручиће званичницима из Приштине, а предстоје састанци са представницима ЕУ и америчке амбасаде након празника, када ће и њима уручити петицију.

„Куцаћемо на сва врата. Желимо да свет види шта се дешава. Људи у Приштини причају о некој демократији и смиривању тензија, о Отвореном Балкану, о ЕУ, а баве се неким стварима које постоје само овде и нигде у свету“, поручио је Гашић.

Please follow and like us:
Регион