ПРОУНС поводом Светског дана слободе медија

Поводом 3. маја, Светског дана слободе медија, саопштењем за јавност огласило се Професионално удружење новинара Србије које преносимо у целости:

Професионално удружење новинара Србије  подсећа на незавидан положај новинара и позива медијске раднике да се заједничким наступима супротставe отвореним и учесталим  притисцима и претњама одговорном новинарству и професионалним стандардима и да чине све како би се  унапредили положај и углед новинарства , наводи се у саопштењу ПРОУНС-а.

У овој години, током рада различитих радних група на изради нових закона исказана је подела и велике разлике између медијских удружења, медија и самих медијских радника, што је један од генератора за урушавање професије и угрожавање безбедности новинара.Зато позивамо све да се у наредним фазама, кроз јаке расправе те разлике превазиђу, супростављени ставови усагласе  како би професија добила законе какве заслужује, јер само уједињени можемо све! У овој години очекујемо доношење Закона о јавном информисању медија и Закон о електронским медијима.

Како се истиче, темељ професионалног новинарства је слободно и објективно информисање грађана и допринос јавном критичком дијалогу у друштву . Најучесталији покушај гушења слободе медија су претње које новинари добијају  преко друштвених мрежа. Репресија над новинарима узела је маха и у локалним срединама. Уколико се на то дода и лош економски положај медијских радника, јасно је зашто и овог 3. маја морамо рећи да је тешко бити новинар у Србији. Професионални и етички стандарди, подизање угледа новинарске професије, залагање за слободу мишљења, говора и изражавања, основна су начела медијских радника.

Медији су дужни да интерес јавности за потпуним, благовременим и истинитим информисањем ставе изнад свих других интереса. Проунс најоштрије осуђује претње новинарским екипама РТС-а и Прве ТВ  током првомајских празника, када су извештавале са излетишта. У саопштењу за јавност Проунс-а се каже да су недопустиви било какви напади на новинарске екипе из било које редакције и да је, нажалост, између два Светска дана слободе медија и даље било насиља над новинарима, притисака, вређања и подела. Новинари заслужују посебну пажњу  и неопходно је да  свако у нашој земљи буде сигуран и безбедан, а да новинари могу несметано да раде свој посао. Никакве силеџије их у томе их неће спречити, наводи се у саопштењу, које потписује Зоран Величковић председник  ПРОУНС-а.

Please follow and like us:
Друштво