Прво вече фестивала „Врањска градска песма“

Традиционални музички фестивал „Врањска градска песма“ под слоганом „Оћу да ви појем врањанско“ отворио је вечерас у Позоришту „Бора Станковић“ градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

„Овим фестивалом слави се аутентична музика нашег региона. Врањска градска песма део је богатог културног наслеђа, а управо на овај начин,  промовишемо је  и штитимо од заборава. Музика врањског краја специфична је и посебна и преноси дух и атмосферу некадашњег Врања. Она је непроцењиво нематеријално културно добро и због тога је наша обавеза да је негујемо и учинимо да траје. Локална самоуправа ће настојати да овај фестивал у будућности унапреди, јер нам је циљ да овај музички догађај расте и развија се, јер је то једини начин да сачувамо наше музичко наслеђе и отргнемо га од заборава. То је наша обавеза и одговорност, јер велике вредности се пажљиво чувају.  Музика старог Врања је наш бренд, оно нешто само наше, по чему је наш град препознатљив и ван граница наше земље. Она је наше благо у којем је саткана сва специфичност овог краја. Због тога, морамо је преносити младим генерацијама и учити их вредностима које су праве и које су вечне“, истакао је градоначелник.

Прве вечери на фестивалу су наступили Душан Свилар, Јасна Кочијашевић, Чеда Марковић, Валентина Раденковић, Давор Јовановић, Ивана Тасић и Бранимир Стошић Каце у пратњи Народног оркестра Владе Пановића.

Манифестацији су присуствовали и заменик градоначелника Милан Илић, епископ врањски Пахомије, градски већници, директори јавних установа и многобројна публика. Фестивал су првог дана својим присуством увеличали и гости из Републике Српске, начелник општине Брод Зоран Видић и професор историје Давор Бардак.

Публика ће моћи да чује „Врањску градску песму“ и у суботу, 8. јуна, друге вечери музичког фестивала, са почетком од 20 сати у Позоришту „Бора Станковић“.

Please follow and like us:
Друштво Култура