Психијатар: Недостатак правих вредности доводи до трагедије

Безброј је питања без одговора након јучерашње трагедије која је потресла целу земљу. Ипак, морамо да признамо да годинама уназад стручњаци упозоравају да је погоршано ментално здравље становништва, нарочито након короне. Резултати из 2022. године показали су да се трећина грађана и грађанки Србије осећа психички угроженим.  Са друге стране одлазак код психолога и психијатра, нажалост за многе људе је и даље табу тема.

Тренутак је да се дубоко замислимо, након страшне трагедије која се догодила у основној школи “Владислав Рибникар “ у Београду. Нажалост, не можемо да вратимо животе деце, али треба да размислимо зашто нам се такав ужас десио, да покушамо да спречимо да се у будућем периоду такве трагедије не десе, каже начелник Одељења Психијатрије врањске болнице доктор Слободан Стаменковић.

-Да ли смо се као друштво понашали одговорно, да ли је ово резултат вишегодишњег урушавања вредносног система, промоције квази вредности, олаког прелажење преко неких ствари које су заслуживале етикетирање и јасно дефинисање шта је добро, а шта није? Да ли смо погрешили у образовном систему у просветно – педагошком, у друштвеном? Да ли смо подржали афирмативне вредности или смо промовисали неке сумњиве ствари које су због гледаности стално испред нас – питања су која поставља начелник Одељења психијатрије у Врању.

Ово су питања над којима сви треба да се замислимо, каже доктор. Иако се сада доста прича о интернету, који има и добре и лоше стране и то је светски процес који не можемо да зауставимо. Ми смо као друштво одговорни да објашњавамо шта треба прихватити, а шта не.

-Крајње је време да се размишља о менталним проблемима, нарочито младих људи. Можда кроз просветно педагошки систем да се уведе неки облик едукације о менталном и телесном здрављу и здравим облицима живота. Да промовишемо шта је то емпатија, шта су емоције, солидарност, другарство, пријатељство. Све су то најдубље вредности човека, због чега се дефинише као хумано биће, додаје психијатар. Доктор Стаменковић истиче да смо се много отуђили да је све мање емпатије и солидарности, а све више зависти, љубоморе, злобе. Када те вредности постану доминантне дешавају се овакве трагичне ствари, каже психијатар.

Please follow and like us:
Здравље