Рачун за утрошену струју у школи Змај мањи за 50 посто након реконструкције

фото: РТВ Врање

Време је да се виде резултати реконструкције основне школе Јован Јовановић Змај. Тежило се да се постигну бољи услови за рад, да буду топлије просторије, а пре свега да буде безбедније, јер су рађене електо инсталације на целом објекту. Унутар школе рађен је део крова, глетовање и кречење, а све заједно утицало је на побољање енергетске ефикасности школе.

– Боље видимо, имамо добро грејање, све нам је боље и клупе и табла, нарочито светла код табле и не дува више – каже Дуња Станковић, ученица четвртог разреда основне школе Јован Јовановић Змај.

Директорка школе истиче, пре свега, безбедност ученика, јер је урађена замена електричних инсталација у целој школи и замењене су громобранске инсталације. Све то резултирало је мањим рачунима за утрошену електричну енергију.

– Имамо велику уштеду електричне енергије. Наши рачуни  су 50 посто мањи, што је донела управо замена столарије, крова и генерално инсталације у школи, промена осветљења. Велика је добит за ученике јер је простор пријатнији за рад, осветљење у учионицама, додатно осветљење испред табле. Такав амбијент више мотивише и ученике и запослене – каже Милена Маринковић, директорка школе.

Иако школа није реконструисана по принципима енергетске ефикасности, ипак све што је урађено, утицало је на то да се побољша енергетска ефикасност објекта, изграђеног пре 60 година.  

– Са реконструкцијом школе дошло је до побољшања енергетске ефикасности. Да је то тако говоре и резултати. Потрошња електричне енергије током зимског периода, генерално у свим школама на територији града, па и у овој школи донела је уштеде од 20 до 50 процената у зависности од школе – каже Зорица Јовић, заменица градоначелника.

Реконструкцију Змајеве школе финансирали су Министарство просвете и Град Врање.

Please follow and like us:
Друштво