Радио телевизија Врање успешно реализовала пројекат „Играј се и учи“ 

Радио телевизија Врање привела је крају реализацију пројекта „Играј се и учи“ који је одобрен на конкурсу Министарства културе и информисања 2022.године. Реч је о играном дечјем културно-образовном телевизијском серијалу, који је намењен деци школског узраста. Кроз период од седам месеци и 20 медијских садржаја, у виду телевизијских емисија и информативних прилога, говорили смо о традиционалној кухињи, етно музици, обичајима, играма, надимцима из врањског краја, али и о изрекама из нашег краја.

За нашу медијску кућу било је задовољство радити на овом пројекту а овом приликом подсећамо се теме коју смо обрадили у последњој емисији серијала а то је рођења детета.

Ова епизода говори о рођењу детета и о томе како уствари укућани дочекују бебу која је дошла на свет и постала нови члан породице. На ову тему разговарали смо са свештеником Небојшом Стојадиновићем и докторком неонатологом, која прва дочека и прегледа бебе када се роде.  

-Прелепи су наши обичаји, што народни, што црквени. У нашем народу је од тренутка када човек дође на овај свет па у каснијем одрастању, венчања, нижу се посебни обичаји. Од тренутка када се беба роди, народни обичаји кажу да, отац детета са још неким чланом породице одлази код кума по име детета. Са кумовима се не дружи свакодневно, код кума се по име одлази са погачом, тортом и флашом ракије. Некада су кумови одређивали име, а сада су обичаји другачији па родитељи сами напишу имена, а кум одабере једно. Што се црквених делова тиче, дан пре него мајка и беба излазе из породилишта, отац одлази у цркву и узима крштену водицу којом ће наредна 40 дана купати бебу. Касније се та водица сипа на неко родно дрво или цвеће. Четрдесетог дана, отац, мајка и беба долазе у цркву, чита се молитва мајци и детету за увођење у цркву, објашњава свештеник Небојша Стојадиновић.

-Новорођено дете је слика једне породице, слика мајке, слика трудноће, људе који окружују то дете. Бавећи се овим послом, научила сам да посматрам бебу и сада , после толико година рада и искуства знам шта јој се дешава, објашњава др неонатолог Добрила Шошић.

Радио телевизија Врање наставиће и убудуће да припрема пројекте намењене деци попут серијала ‘’Играј се и учи’’. За вас припремамо бројна изненађења, зато будите са нама и у наредном периоду!

Please follow and like us:
Друштво