Радионица против вршњачког насиља у ОШ „Бранко Радичевић“

У ОШ „Бранко Радичевић“ одржана је прва радионица против вршњачког насиља. Канцеларија за младе уз подршку Града успешно спроводи активности како у основним тако и у средњим школама, а све са циљем сузбијања вршњачког насиља.

Радионице против вршњачког насиља прилагођене су узрастима деце са којима се изводе. Циљ радионица је да у неком будућем периоду информишемо децу о овом великом друштвеном проблему, речи су Луке Трајковића, координатора Канцеларије за младе.

-Са децом су радили социјални радници који имају велико искуство у решавању овог проблема. Могу рећи да су деца била веома добра на тим предавањима, пажљиво су слушала и оно што верујем јесте да смо на неки начин утицали да дође до смањења вршњачког насиља у школама, истиче координатор Канцеларије за младе Лука Трајковић.

У ОШ „Бранко Радичевић“ Тим за заштиту од дискриминације, занемаривање и насиље над децом, у сарадњи са ђачким парламентом, константно ради са децом, а све у циљу сузбијања вршњачког насиља.

-Тим за заштиту ученика од дискриминације и насиља, ради на многим превентивним активностима и то у сарадњи са ученицима, родитељима и свим запосленима. Састајемо се једном месечно, правимо план активности и како су нам у Тиму и психолог и педагог, они нас доста саветују шта треба да радимо са ученицима, дају нам идеје и припремају предавања. То су углавном теме о решавању проблема, о ненасилном решавању сукоба, о дискриминацији, о толеранцији, насиљу, каже руководилац Тима  Драгана Ђелић.

-У ђачком парламенту смо имали радионицу „Школа против насиља“ коју су држала деца и од почетка године имали смо неколико тих радионица и заправо се трудимо да децу едукујемо да својим друговима пренесу оно што није добро, објашњава координатор ђачког парламента Снежана Станковић Трајковић.

-У нашој школи није забележен ниједан случај вршњачког насиља, али поседујемо сав протокол Министарства просвете у случају поступања, уколико до тога буде дошло. Трудимо се да заједничким радом организујемо разне активности које ће умногоме помоћи за подизање свести код ученика. Такође укључујемо родитеље, осмишљавамо разне радионице, проналазимо разне прилоге које прослеђујемо у групама ученика, на часовима разредне наставе, просто на свим часовима где се те активности могу спровести, каже директорка ОШ „Бранко Радичевић“ Ирена Миловановић.

Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се у свим предшколским и школским установама, сваке последње среде у фебруару. Тим поводом Радна група коју је формирала локална самоуправа у сарадњи са Канцеларијом за младе са циљем сузбијања вршњачког насиља, организоваће од од 20. до 24. фебруара  радионице, презентације, програме у којима ће учествовати све основне и средње школе.

Please follow and like us:
Друштво