Радници могу анонимно да пријаве рад на сунцу и врућини

Помоћник директора Инспектората за рад Саша Перишић изјавио је да без обзира на смернице за рад на високим температурама на отвореном, Закон о безбедности и здрављу на раду налаже послодавцима да радницима обезбеде безбедно радно место и радну средину која не угрожава здравље, као и да радници могу анонимно да пријаве рад на сунцу и врућини.

-Да је Влада Србије 2007. године усвојила препоруке којим се послодавцима препоручује избегавање тешких физичких радова и излагање директном сунчевом зрачењу запослених при високим температурама, изнад 36 степени , уколико то дозвољава процес – рекао је Перишић.

Нарочито у периоду од 11 до 16 часова, послодавцима се препоручује да тада организују паузе и то се посебно односи на послове у грађевинарству и пољопривреди. У законима ЕУ не стоји одређена температура која налаже када треба обуставити рад. Оних дана када температура ваздуха премаши 40 степени, према Закону о ванредним ситуацијама може се прогласити елементарна непогода, а њу проглашавају град, општина или Влада Србије. Екипе инспектората присутне су на терену и врше редовне и ванредне надзоре и надзоре по пријави странака.

– Нисмо имали пријаве. Излазили смо на терен, али нисмо имали пријаве за рад на високим температурама. Радници могу слободно да се обрате дежурном инспектору, могу да анонимно пријаве рад на високим температурама и ми у том тренутку делујемо. Излазимо на терен, утврђујемо чињенице и предузимамо одговарајуће мере – објаснио је Перишић.

Предвиђена казна за непримењивање превентивних мера за правно лице креће се од 1.500.000 до два милиона динара. За одговорно лице у правном лицу до 150.000 динара, а за предузетника од 400.000 до 500.000 динара, каже Перишић.

Please follow and like us:
Друштво