Расписан конкурс за куповину сеоских кућа

Фото: Тањуг

Министарство за бригу о селу расписало је три јавна конкурса и то за куповину сеоских кућа са окућницом, за набавку минибусева и за организивање манифестације „Михољски сусрети села“, за шта је у буџету Србије опредељено 670 милиона динара, саопштило је ово министарство. Пола милијарде динара намењено је за сеоске куће, 120 милиона динара за минибусеве а 50 милиона динара за сеоске манифестације. На први конкурс јављају се заинтересовани грађани а на друга два локалне самоуправе, с тим што је рок за пријављивање за сеоске куће са окућницом отворен до утрошка буџетских средстава, а најкасније до 1. новембра ове године, а за набавку минибусева и сеоске манифестације рок истиче за месец дана, односно 22. фебруара. Право учешћа на јавном конкурсу за сеоске куће са окућницом имају пунолетни држављани Србије, појединци, самохрани родитељи и парови, млађи од 45 година, Подносилац пријаве самостално проналази кућу са окућницом и обраћа се локалној самоуправи на чијој територији се кућа налази, а и ове године даваће се највише 1,2 милиона динара за куповину једне куће. За „Михољске сусрете села“ предвиђено је највише 500.000 динара по пријави, а ове манифестације могу да се одрже од 1. јуна до 1. новембра 2024. године.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је да ће ова година бити рекордна по броју усељених, јер ће бити усељено 3.000 сеоских кућа и близу 15.000 људи. „Ребалансом ће бити издвојена додатна знатно већа средства. Убрзо стартује и програм намењен житељима села који реше да покрену или прошире сопствене најразличитије послове. За то могу да рачунају на помоћ у износу до 10.000 евра. За пограничне делове Србије та средства ће бити и већа. Србија мора да ради и ни један њен део не сме да остане празан“, додао је он. Претходне три године усељено је 2.650 кућа у селима широм Србије, чиме је кров над главом добило 10.000 људи.

За решавање проблема мобилности сеоског становништва, односно набавку минибусева, до сада је новац добила 61 локална самоуправа, међу којима је 35 у групи најнеразвијенијих и девастираних. Сума која ће бити одобравана је седам милиона динара по минубусу. Што се тиче манифестација, за „Михољске сусрете села“ максимални износ предвиђен за финансирање је 500.000 динара по пријави, а могу да се одрже од 1. јуна до 1. новембра 2024. године. У претходне три године одржано је укупно 250 манифестација, а прошлогодишњи сусрети су окупили 1.500 села у 95 општина и рекордних 200.000 чесника.

Please follow and like us:
Друштво Економија