Расписан литерарни конкурс поводом обележавања 31. јануара – Дана града

Поводом обележавања 31. jануара, Дана града, Град Врање и Културно-образовни центар Врање расписали су Литерарни конкурс на тему ,,Писмо моме претку – имао си се за шта родити и борити”.Тим поводом угостили смо организаторе који су нам појаснили све детаље конкурса.

Право учешћа имаjу ученици основних (од петог до осмог разреда) и средњих школа са териториjе Града Врања. Књижевни радови могу бити у форми поезиjе или прозе стандардним jезиком или на диjалекту.

 -Традиционално, већ десет година Град Врање и Културно – образовни центар, тада Регионални центар за таленте, расписују тематски конкурс. Право учешћа имају ученици основних школа и то старијих разреда, од петог до осмог, као и средњошколци са територије града Врања.

Рок за предаjу радова jе уторак, 23. јануар, 2024. године. Радови се могу предати у електронскоj форми, на адресу stosic.kocvr@gmail.com или доставити на адресу КОЦ-а у  ул. Хероjи са Кошара 1, 17501 Врање.

-Без обзира да ли је рад у Word – u, или у PDF-u, испод текста треба написати шифру, а у самом мејлу треба писати име, презиме, контакт телефон и можда име и презиме, као и телефон наставног предмета. Дакле, има још недељу дана, истакла је Татјана Стошић из КОЦ-а.

-На литерарном конкурсу поводом обележавања Дана града, 31. јануара „Писмо моме претку – имао су се за шта родити и борити“, ученици основних и средњих школа треба да пишу инспирисани слободарским духом, који је водио наше хероје те давне 1878. године за слободу у којој уживају Врањанци и данас, објашњава Ана Митић из КОЦ-а.

Ученици кроз писање на задату тему могу да покажу ширину споја историје и савременог у томе што ће и себе видети као једну карику у историјском ланцу и дочарати борбу својих предака.

-То све може ученик да напише у прози или у форми песме, а од прошле године смо одлучили да се аутор рада изрази, осим на стандардном српском језику и на свом матерњем језику, дакле дијалекатски. Верујемо да те најдубље емоције које млади и деца имају према свом родном граду и својим прецима, можда најлепше на тај начин могу изразити, додаје Ана Митић.

Проглашење, односно избор најбољих, као и читање и представљање радова биће у оквиру програма прославе Дана града, 30. јануара са почетком у 15 часова у Камерној сали Позоришта „Бора Станковић“.

Please follow and like us:
Друштво