„Разговори с мајком“ у отуђеном свету

У камерној сали Позоришта „Бора Станковић“ у Врању одржано је књижевно вече са јавним читањем делова књиге „Разговори с мајком“ у рукопису, врањске књижевнице и професорке српског језика и књижевности Бранке Марковић. Књижевно вече је одржано у сарадњи са Културно образовним центром Врање.

Јавно читање књижевног дела у настајању није уобичајена појава, али је на нашој књижевној сцени све популарнији вид комуникације са публиком, каже Бранка Марковић.

Она додаје да је на идеју да на овај начин представи своју будућу књигу дошла након јавног читања рукописа наредног издања књижевника Бранка Јанковића, иначе рецензента Бранкине претходне збирке прича, „Светионици у нама“.

– Идеја је заиста дивна и некако се то поклопило са 8. мартом, Даном жена који нам предстоји.

Моја нова књига, односно једно поглавље у њој ће носити наслов „Разговори с мајком“ и биће јако занимљива јер ће у другим поглављима бити речи, не само о мајци и мајчинству, тој икони, светлости и можда најлепшем светионику детињства сваког човека, већ и о стварима какве су љубав, мржња, правда и неправда – каже ауторка.

Према речима Бранке Марковић, она у књизи описује замишљени дијалог са својом мајком, али у том разговору се могу препознати сви они који у неким тренуцима свог живота осећају потребу да се обрате и причају са мајком, а та потреба је интензивнија ако мајка више физички није присутна, као што је то случај са ауторком.

– То су тренуци када се нађемо у неком проблему, када нам је мајка напотребнија и тада имамо потребу да јој постављамо питања попут „Како сада мајко, шта сада да радим?“, „Да ли је овај свет праведан или не?“, „Видиш ли мајко шта се дешава?“ или „Сада је другачије време, равнодушно, отуђено, помогни ми, дај ми савет“ – објашњава Бранка Марковић.

Ауторка је бројној публици са много емоција говорила о свом односу са мајком током детињства и одрастања, а онда је прочитала и неке делове свог рукописа који би тебало да буде штампан као збирка прича.

Поред Бранке Марковић, на књижевној вечери су учествовали и књижевница и професорка српског језика и књижевности Ана Митић, ученици Техничке школе и чланице Хора Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Врању.

Књижевно вече је било посвећено свим мајкама и женама, поводом предстојећег празника жена, Осмог марта, а одржано је у сарадњи са Културно образовним центром Врање.

Please follow and like us:
Култура