„Реалисти“ загребачког Театра „Егзит“ на Бориним позоришним данима

У оквиру такмичарског програма 43. Бориних позоришних дана, независни загребачки Театар „Егзит“ је извео представу „Реалисти“. Ради се о црнохуморном кабареу који кроз серију горко-слатких скечева третира актуелну глобалну реалност.

Свет срља у пропаст, а људи у шопинг центре. Ријалити шоу постаје стварнији од вести. Тражимо послове тамо где их нема, а само су смрт и кредити неизбежни.

Ово су полазне тачке од којих полазе загребачки „егзитовци“ у свом урнебесном црнохуморном кабареу у којем на веома забаван начин третирају савремени живот у којем доминирају дискриминација, предрасуде, неприлагођеност и нарушени међуљудски односи.

Реалисти су бритка пародија савременог тренутка кроз сонгове, пантомиму и одличну глуму протагониста представе.

Комад полази од текста Јуре Караса који се савршено уклопио у специфичну поетику Театра „Егзит“, истиче редитељ Матко Рагуж.

– То је представа где глумачко умеће долази у први план, где се постављају нека битна питања.

То је социјално свесна представа и ми никада не узимамо за право да дајемо одговоре, већ постављамо питања, па нека публика то понесе са собом – каже редитељ.

Кроз комад провејава политички некоректни хумор у којем препознајемо одразе сарајевске Топ листе надреалиста и британских монтипајтоновца.

– Ми се поигравамо са црнохуморним елементима јер их има свуда око нас. Сваког дана када отворите новине, можете прочитати једну нову представу, тако да није био проблем тражити те црнохуморне елементе – каже глумац Домагој Иванковић.

Богато проткана искричавим црним хумором, ово је црна комедија о трагичном стању савременога света, у којем нема поштеђених, од нас самих и наших комшија, па све до бирократа из Европске уније.

– Сви знамо да позориште изазива катарзу, а погово је смех највећа катарза.

Надам се да ћемо и вечерас имати једну колективну катарзу јер због тога и постоји позориште, да насмејемо, расплачемо и спојимо се у заједничкој трауми, што је и слоган овогодишњег фестивала – поручује глумица Ника Иванчић. Врањска публика је савршено препознала ову ишчашену визуру света коју нуде „Реалисти“ и неколико пута прекидала представу дуготрајним аплаузима.

Please follow and like us:
Култура