Реконструкција ОШ „Бора Станковић“  у Тибужду

Упоредо се ради на реконструкцији школа у градским и сеоским срединама и управо иза свих обнова, унапређивања рада и школства, стој локална самоуправа као главни покретач реконструкција и финансијер радова.

Само једна у низу реконструисаних школа на територији нашег града је и ОШ „Бора Станковић“ у Тибужду. Реконструкција ове школе почела је 2018. године, а о томе у чему се огледа обнова школе говорили су нам наставници који раде у овој школи. Како кажу, након реконструкције, услови рада и одвијања наставе се ни у чему не разликују од градских школа.

-У данашње време није довољно само преносити знање на традиционалан начин где је постојао наставник, зелена табла и ученик. У данашње време је потребно дигитализовати наставу и прилагодити методе и начин презентовања. У ту сврху је потребно имати паметну таблу, пројекторе, лаптопове и наравно интернет у свим учионицама. Са задовољством могу рећи да у нашој школи, захваљујући директору који је спона између нас као школе и колектива и локалне самоуправе као главног финансијера, ми у школи имамо сва неопходна средства, односно технологију коју примењујемо, објашњава Данијел Давитковић, учитељ у ОШ „Бора Станковић“.

Поред дигитализације наставе, последњих пар година Локална самоуправа улаже велика средства за сам амбијент школе, али и за санацију енергетске ефикасности, замени столарије и увођењу централног грејања.

-Тако да је амбијент у нашој школи јако добар, који је даље веома добар за одвијање наставе и учења, како би наши ученици који завршавају школу имали фантастичну основу за даље школовање, истакао је Давитковић.

Наставници и ученици ове школе имали су још један разлог за гостовање. Наиме, они су недавно били учесници пројекта „Зелени свет“ који је био намењен учењу о рециклажи и енергетској ефикасности. Провели су десет дана у Турској и носе лепа искуства са тог путовања.

-Циљ  програма је био одлазак у другу државу, тачније у Турску, град Истамбул, где смо могли да оснажимо своја знања и знања ученика, који су такође путовали и учествовали. Теме су биле екологија, енергетска ефикасност, обновљивих извора енергије, правилног разврставања отпада и рециклажи. Ово путовање било је само едукација и увод, а пројектом ћемо се бавити до јуна месеца, речи су Маје Томић, професорке српског језика.

Пројектом су биле организоване разне наставне и ван наставне активности, као и разни обиласци, којим су ученици били одушевљени.

-Били смо на часу роботике на  којем смо правили једног робота који се заснива на соларним панелима. Такође смо присуствовали на часу математике, на часу енглеског, а на том часу смо гледали презентацију о „Еко фестивалу“. Поред тога имали смо и ван наставне активности и на мене је велики утисак оставио Истанбулски акваријум, где смо видели и схватили коли значи брига о животној средини, али смо видели и чули статистичке податке о томе колико се смећа избацује у Медитеран, рекла је Ива Стошић, ученица ОШ „Бора Станковић“ у Тибужду.

Утисци су незаборавни, а оно што је закључак из разговора са ученицом Ивом је да начин рада у њеној школи не заостаје за начином рада у европским земљама.

Please follow and like us:
Друштво