Решавање проблема управљања отпадом у Расинском и Пчињском округу

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Горан Весић

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић представио је данас Пројекат интегрисаног управљања чврстим отпадом у Крушевцу и Врању – фаза 1.

Тим програмом је обухваћена изградња регионалних сaнитарних депонија са линијом за сепарацију комуналног отпада, третман процедних вода, компостирање зеленог отпада, система за искоришћавање депонијског гаса и набавка приоритетне опреме за сакупљање отпада.

Весић је на представљању пројекта рекао да он покрива и околне општине у Расинском и Пчињском округу, које ће свој комунални отпад одлагати на регионалним санитарним депонијама у Крушевцу и Врању.

Министар је навео да је реч о Александровцу, Варварину, Ћићевцу, Брусу, Блацу, Сурдулици, Трговишту, Прешеву, Бујановцу и Босилеграду.

Немачка КfW банка обезбедила је 28 милиона евра у виду кредита, а новац ће бити враћан тако што ће 70 одсто платити Влада Србије, а 30 одсто локалне самоуправе, рекао је министар и додао да је планирано да се пројекти заврше до краја 2026. године.

Према његовим речима, очекује се да до октобра ове године буде готова документација, да се тада распише тендер за извођача који би се знао до јануара 2025. године и да пројекат буде готов до краја 2026. године.

Весић је истакао да је са КфW банком рађено и на пројекту изградње пречистача отпадних вода и то успешно.

Министар је додао да ће држава регулативом коју ће донети уједначити стандарде за пречистаче и да ће они, без обзира на то ко је финансијер или извођач, морати да задовољавају стандарде Европске уније и када је реч о муљу и другим нус-продуктима и слично.

Директор КфW Канцеларије у Србији Карстен Сандхоп истакао је да ће користи од реализације овог програма имати приближно 400.000 људи, колико их живи на подручју које ће покривати ова два регионална центра.

Сандхоп је изразио задовољство сарадњом у области изградње пречистача отпадних вода и додао да је сада на реду чврсти отпад који је нешто компликованији.

Он је додао и да ће се радити на модернизацији јавних предузећа и прилагођавању решења за њих како би унапредила капацитете и одржавала инфраструктуру за коју ће бити задужена.

Представљању пројекта присуствовали су градоначелници Крушевца и Врања и других општина и градова које ће бити обухваћене овим пројектом.

Please follow and like us:
Друштво