Ревизорска кућа: Финансијски извештај Града истинит и објективан

Одборници врањског парламента усвојили су одлуку о завршном рачуну буџета Града за прошлу годину, који је према свим мерилима пример буџетирања и за друге локалне самоуправе. Такав буџет направљен је у условима економске и енергетске кризе, која је стигла изненада.

Известилац на седници Скупштине по питању завршног рачуна био је Ненад Тасић, начелник Одељења за буџет и финансије, који је кроз изузетну презентацију, одборницима дочарао како и куда је сваки динар отишао. Није било нимало лако да остварење буџета у тим условима буде 95 посто.

-То значи да је буџет добро планиран, да су колеге из буџета то добро урадиле, на челу са већником Костићем. Највећи проблем је био решавати раст цена енергената, снабдети Нови дом са свим енергентима за школе, установе и то је урађено и није било никаквих проблема у току зимске сезоне – каже Тасић.

У тако тешкој години требало је наставити и све започете пројекте, којих није мало, које Град финансира у сарадњи са надлежним министарствима. Ипак, и поред тога је остварен суфицит у буџету од 132 милиона динара.

– И овај новац ће се употребити за одређене пројекте. Од тога 70 милиона динара, већ се зна за које су пројекте, а остало се распоређује по пројектним активностима. То су наставак реконструкције вртића Пчелица, завршетак изградње вртића Бајка у насељу Рашка, који ће ускоро бити отворен. То су пројекти који су настављени у овој години – додаје начелник.

Овакав  модел планирања буџета је пример и за друге локалне самоуправе. То је потврдила и Ревизорка кућа, речима да “финансијски извештај приказује истинито и објективно по свим материјално значајним питањима, финансијски положај Града Врања.

Please follow and like us:
Друштво Економија