„Риболовци Југа“ организовали такмичење за децу до 18 година

Удружење „Риболовци Југа“ недавно је организовало такмичење за децу до 18 година, које је одржано на Јужној Морави код Златокопа. Организатори, као и деца, уживали су у природи, учили како да се понашају када се налазе близу воде, као и шта подразумева спортски риболов.

Риболов као спорт према речима многих делује умирујуће, други кажу да је адреналински, док је за наше саговорнике, како они кажу, риболов живот.

Чланови овог удружења кажу да им је циљ да деци покажу како је боравак у природи леп, да никада не остављају смеће за собом и да чувају наше реке и шуме.

– Циљ удружења је сам боравак у природи, риболов и дружење деце и одраслих. Ми смо у удружењу више фокусирани на децу и на то да им усадимо праве вредности како би они то пренели на будуће генерације. Поштовање природе, животне средине и очување природе пре свега – каже Владица Спасић члан управног одбора удружења „Риболовци Југа“.

Ово је прво такмичење које су организовали за децу од оснивања удружења. Наши саговорници кажу да су деца презадовољна и да њихови осмеси говоре све.

– На такмичењу су била деца из Врања, Владичиног Хана и Сурдулице. Сва деца су за мене победници, не фаворизујем никога, јер су то деца и треба да се уче правилима риболова као и фер плеј такмичењу. Риболов мора да се воли, ја полазим од себе, јер сам ја тај који је као мали бежао од куће да би ишао на пецање, правио сам штапове од прућа и родила се љубав – каже Предраг Јовановић, члан управног одбора удружења „Риболовци Југа“.

Учествовало је укупно 36 такмичара из Пчињског округа, од тога 20 такмичара у категорији од 3 до 13 година и 16 такмичара у категорији од 13 до 18 година.

– Први пут сам са 5-6 година кренуо у риболов са татом на Александровачком језеру, пецали смо белице, бабушке и разне рибе. Никада нисмо оставили ништа за собом, увек покупимо смеће. Риболов ме је научио да више боравим у природи, да не бацамо смеће поред реке и да се дружимо са пријатељима. Много ми значи прво место и срећан сам, јавио сам свим другарима, а они су ме похвалили, честитали су ми и донео сам кући трофеј – каже Богдан Драгић, победник у категорији млађих до 13 година.

Из овог удружења кажу како су им планови да у будућности отворе школу риболова, да уче децу основама боравка у природи и поред реке, али и да имају планове за организовање још једног такмичења при крају лета и за оне мало старије.

Please follow and like us:
Друштво