ШАФ традиционално обележио Међународни дан анимације

Поводом Међународног дана анимације, 28. октобра, Школа анимираног филма у Врању отворила је врата за све посетиоце, заљубљенике у анимирани филм.

Уочи значајног датума за све аниматоре, школарци и предшколци су организовано посетили просторије врањског ШАФ-а, где су могли да се упознају са процесом стварања филмова, али и погледају цртане филмове настале у овој установи. Mеђународни дан анимираног филма обележава се од 2002. године на предлог француских аниматора. Школа анимираног филма овај празник анимације обележава од 2006. године.

-Ми смо одлучили да тај 28. октобар проширимо и дан раније, с обзиром да су они који највише желе да завире у наш ШАФ школарци, а они данас имају наставу, те смо одлучили да управо данас буде Дан отвореног ШАФ-а, а да се на нашем платну прикажу филмови из наше продукеције, каже Јасмина Стојановић, директорка ШАФ-а.

Акценат је стављен на филмове рађене последњих година. Деци која дођу да посете ШАФ, све је занимљиво, од прибора за рад, до камера и студија. Они се могу упознати са процесом рада, чак и пробати да ураде неки корак, а ако препознају да је то оно што их занима могу се придружити врањским аниматорима са следећим уписом. Отприлике је неколико месеци потребно да се деца која овде први пут дођу упусте у процес стварања филма, а врањски ШАФ је једна од ретких школа у региону која се бави класичном анимацијом.

-Ми више инсистирамо на самом процесу, него на резултату, тако да то може да буде и сама порука данас. Тај процес деци помаже и у концентрацији, и дисциплини, с обзиром да је то техника где се морају испоштовати сви задати кораци. Можемо рећи да је то и једна дисциплина која је врло стриктна и то деци значи, с обзиром да су фокусирани на телефоне, а ми их овде враћамо да руком цртају и да се баве мануелним радом, додаје Стојановић.

Класична анимација на велика врата враћа се у свет филма, цени и поштује. Анимација је техника којом настају анимирани или цртани филмови. Да би се снимила једна секунда анимираног филма потребно је 24 цртежа. Најпознатији анимирани лик свих времена до данас је Мики Маус, цртани јунак којег је створио Волт Дизни. Генерације деце одрастају уз анимиране ликове, а они талентовани могу и сами бити креатори својих цртаних јунака.

Please follow and like us:
Култура